DOQ

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Op de SEH presenteert een vrouw van 19 jaar met forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Haar voorgeschiedenis vermeldt inspanningsastma, in 2021 een cerebrale veneuze trombose en ze is ex-prematuur (27+4). Medicatie: orale anticonceptiepil. Allergie: mogelijk hooikoorts. Intoxicaties: nooit gerookt, sporadisch alcoholgebruik, nooit andere drugs.

Anamnese

Sinds enkele dagen vrij snel opgekomen dyspnoe. Enkele dagen ervoor al wel wat hoesten. Geen slijm, geen haemoptoe, geen rhinnorrhoe of neuspassageklachten. Platliggen en inspanning verergeren de dyspnoe klachten. Momenten van drukkende pijnklachten op de borst gehad de afgelopen dagen. Bij diepe inademing stekende pijn achter het sternum. Geen uitstralende pijn naar armen, geen vegetatieve verschijnselen, geen buikpijn.

In het verleden vaker dyspnoe klachten gehad, maar nooit zo hevig als nu. Bij inspanning heeft ze haar hele leven altijd hoorbare ademhaling gehad, soms piepend. Heeft dan ook nooit veel gesport. Daarnaast iedere winter enkele periodes van dyspnoe en hoesten, waarbij ze soms moeizaam de trap op komt in verband met de dyspnoe. Heeft vroeger wel eens longpuffs hiervoor gekregen maar dat hielp nooit.

Aanvullend onderzoek

T: 36.7 oC, sO2: 98% zonder O2, RR: 126/70mmHg, X-thorax: geen afwijkingen, ECG: sinusritme 63/minuut, normaal ECG, Lab: CRP 1, leuco’s 8.5, D-dimeer <0.19

Een longfunctieonderzoek van een jaar geleden toonde destijds een inspiratoire belemmering met enige restrictie zonder obstructie.

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”


Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »