DOQ

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een 62-jarige vrouw klaagt over sinds enkele maanden bestaande zeer hevige diarree, tot 15 keer per dag en waterdun, zowel overdag als ‘s nachts. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Ook heeft zij gemerkt dat zij kortademig wordt als zij gaat liggen, waarbij zij zichzelf hoort ‘piepen en gieren’ bij de inademing.

Onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek ziet u een wat verzwakte vrouw, RR 115/70 mmHg, pols 96/min, temperatuur 37.4oC. In de hals voelt u een forse zwelling, rechts meer dan links, met een redelijk glad oppervlak, welke meebeweegt met slikken. Het overige lichamelijk onderzoek, met name het onderzoek van hart, longen en de buikorganen is zonder afwijkingen en er zijn geen vergrote lymfklieren in de oksels en liezen. Bij laboratoriumonderzoek is de BSE 56 mm/uur, Hb 7.8 mmol/l, leukocyten 4.3×109/l met een normale differentiatie, natrium 136 mmol/l, kalium 3.2 mmol/l, calcium 2.34 mmol/l, albumine 32 g/l, TSH 2.5 mE/l, calcitonine 37 g/l (n: <0.14 g/l). Faeceskweken en sigmoidoscopie (met biopten) zijn zonder afwijkingen.

U laat een X-thorax maken (Figuur 1) en verricht longfunctieonderzoek (Figuur 2), waarbij vooral een gestoorde FIV1 opvalt.

Tevens wordt een CT-scan van de hals gemaakt, die u in Figuur 3 wordt getoond.

Wat is uw diagnose?

#gform_wrapper_241[data-form-index="0"].gform-theme,[data-parent-form="241_0"]{--gf-color-primary: #204ce5;--gf-color-primary-rgb: 32, 76, 229;--gf-color-primary-contrast: #fff;--gf-color-primary-contrast-rgb: 255, 255, 255;
 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”


Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »