Casus: vrouw met recidief pijn in de onderbuik

mm
Redactie
Redactioneel,
27 mei 2021

Een 38-jarige vrouw vraagt ’s morgens om 8.30 uur consult aan huis wegens recidief pijn in de rechter onderbuik met een licht gevoel in het hoofd en tintelingen in de vingers.

U kent haar nog wel van de geboorte tien jaar geleden van een zoontje met Down-syndroom, waarbij zij hyperventilatie-klachten had; sindsdien is zij een trouwe (zo niet neurasthene) gebruikster van orale anticonceptie. Een half jaar geleden was er een dubieuze fistel bij de anus met enkele weken slijmerige diarree; deze storm trok gelukkig vanzelf voorbij. Ongeveer negen weken geleden had zij (en ook het hele gezin) een week lang koortsende diarree gehad, die u expectatief had aangepakt. Zes weken geleden gedurende één dag stekende pijn in de rechter onderbuik.

Nu sinds twee uur weer stevige pijn in de rechter onderbuik, die in ongeveer 60 minuten tot volle ernst was opgeklommen; sinds een half uur ook ‘raar in het hoofd’.

Onderzoek:

U rukt uit met de co-assistent die stage bij u loopt.
Temp 37.8 Celsius; pols 115/min; RR liggend: 105/75; ademhaling ongeveer 25/min; Trousseau en Chvostek negatief. De buik heeft spaarzame, doch aanwezige en op zich normale peristaltiek; drukpijn in de rechter onderbuik, zonder echte défense musculaire en zonder palpabele massa’s.
Om de co-assistent te laten zien hoe het eigenlijk had gemoeten, doet u een RVT in bed en aarzelt over een licht gevoelige weerstand in de rechter onderbuik (tja, wat moet je ervan zeggen, als je zeven eeuwen geleden voor het laatste serieuze toucher hebt verricht?).

Aanvullend onderzoek:
HB: 8,5 mmol/l

Wat moet u nu doen?

Auteur: H. Beukhof, internist, Isala Klinieken te Zwolle. Bron: Care4Cure casus 239
, , ,
Deel dit artikel