DOQ

Casus: vrouw met recidief pijn in de onderbuik

Een 38-jarige vrouw vraagt ’s morgens om 8.30 uur consult aan huis wegens recidief pijn in de rechter onderbuik met een licht gevoel in het hoofd en tintelingen in de vingers.

U kent haar nog wel van de geboorte tien jaar geleden van een zoontje met Down-syndroom, waarbij zij hyperventilatie-klachten had; sindsdien is zij een trouwe (zo niet neurasthene) gebruikster van orale anticonceptie. Een half jaar geleden was er een dubieuze fistel bij de anus met enkele weken slijmerige diarree; deze storm trok gelukkig vanzelf voorbij. Ongeveer negen weken geleden had zij (en ook het hele gezin) een week lang koortsende diarree gehad, die u expectatief had aangepakt. Zes weken geleden gedurende één dag stekende pijn in de rechter onderbuik.

Nu sinds twee uur weer stevige pijn in de rechter onderbuik, die in ongeveer 60 minuten tot volle ernst was opgeklommen; sinds een half uur ook ‘raar in het hoofd’.

Onderzoek:

U rukt uit met de co-assistent die stage bij u loopt.
Temp 37.8 Celsius; pols 115/min; RR liggend: 105/75; ademhaling ongeveer 25/min; Trousseau en Chvostek negatief. De buik heeft spaarzame, doch aanwezige en op zich normale peristaltiek; drukpijn in de rechter onderbuik, zonder echte défense musculaire en zonder palpabele massa’s.
Om de co-assistent te laten zien hoe het eigenlijk had gemoeten, doet u een RVT in bed en aarzelt over een licht gevoelige weerstand in de rechter onderbuik (tja, wat moet je ervan zeggen, als je zeven eeuwen geleden voor het laatste serieuze toucher hebt verricht?).

Aanvullend onderzoek:
HB: 8,5 mmol/l

Wat moet u nu doen?

Auteur: H. Beukhof, internist, Isala Klinieken te Zwolle. Bron: Care4Cure casus 239
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx