Casus: vrouw, stijve gewrichten, slikproblemen, pijnlijke vingers

mm
redactie
Redactioneel,
11 januari 2023

Een 44-jarige vrouw heeft in toenemende mate last van stijfheid van de gewrichten op verschillende plaatsen. Daarnaast klaagt zij over problemen met het slikken, het lijkt met name het alsof het voedsel niet goed wil zakken. Tenslotte heeft zij klachten over pijnlijke vingers, vooral in de kou.

Onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek vindt u enige zwelling van de vingers en de polsen, zonder roodheid of warmte. Verder zijn er weinig bijzonderheden, behalve een aantal teleangiëctasiëen op de romp en in het gelaat. Bij oriënterend laboratoriumonderzoek is er een verhoogde BSE (37 mm/1e uur) maar verder geen opvallende bijzonderheden.

U laat een X-hand maken, zie figuur 1:

Ook laat u een röntgen contrastfoto van de slokdarm maken, zie figuur 2:

Wat is uw diagnose?

rheumatoïde arthritis polymyositis CREST syndroom ziekte van Chagas gform.initializeOnLoaded( function() {gformInitSpinner( 180, 'https://www.doq.nl/wp-content/plugins/gravityforms/images/spinner.svg', true );jQuery('#gform_ajax_frame_180').on('load',function(){var contents = jQuery(this).contents().find('*').html();var is_postback = contents.indexOf('GF_AJAX_POSTBACK') >= 0;if(!is_postback){return;}var form_content = jQuery(this).contents().find('#gfor
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel