Causaal verband tussen fructosemetabolisme en darmkanker gevonden

mm
redactie
Redactioneel,
18 mei 2022

Maastrichtse en Britse onderzoekers hebben een verband gevonden tussen fructosemetabolisme in het lichaam en het ontstaan van darmkanker. Hun bevindingen suggereren dat farmacologische remming van ketohexokinase, de eerste stap in het fructosemetabolisme, een haalbare benadering kan zijn om het risico op darmkanker te verminderen.

In de Nurses’ Health Study II (1991-2015; ruim 95 duizend vrouwen) werd de associatie van inname van suikerhoudende frisdranken (SSB’s) tijdens adolescentie en het risico op vroeg optreden van colorectaal carcinoom (EO-CRC) prospectief onderzocht.1 Vergeleken met personen die op volwassen leeftijd minder dan 1 portie per week aan SSB’s consumeerden, hadden vrouwen die 2 of meer  porties per dag consumeerden een meer dan verdubbeld risico op EO-CRC (RR 2,18; 95% BI 1,10-4,35), met een 16% hoger risico (RR 1,16; 95% BI 1,00-1,36) per portie/dag toename. Elke portie per dag toename van de SSB-inname op de leeftijd van 13-18 jaar was geassocieerd met een 32% hoger risico op EO-CRC (RR 1,32; 95% BI 1,00 tot 1,75).

Causale rol van fructose

Het vervangen van elke portie per dag SSB-inname op volwassen leeftijd door kunstmatig gezoete dranken, koffie, magere melk of (half-)volle melk was geassocieerd met een 17%-36% lager risico op EO-CRC. De auteurs erkennen dat hun bevinding geen oorzakelijk verband vastlegt, aangezien confounding niet kan worden uitgesloten. Onlangs hebben Taylor et al. de biologische aannemelijkheid aangetoond voor een causale rol van fructose, een van de belangrijkste toegevoegde suikers, in de pathogenese van CRC. Zij lieten een direct verband zien tu

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel