DOQ

Causaal verband tussen fructose­metabo­lisme en darmkanker gevonden

Maastrichtse en Britse onderzoekers hebben een verband gevonden tussen fructosemetabolisme in het lichaam en het ontstaan van darmkanker. Hun bevindingen suggereren dat farmacologische remming van ketohexokinase, de eerste stap in het fructosemetabolisme, een haalbare benadering kan zijn om het risico op darmkanker te verminderen.

In de Nurses’ Health Study II (1991-2015; ruim 95 duizend vrouwen) werd de associatie van inname van suikerhoudende frisdranken (SSB’s) tijdens adolescentie en het risico op vroeg optreden van colorectaal carcinoom (EO-CRC) prospectief onderzocht.1 Vergeleken met personen die op volwassen leeftijd minder dan 1 portie per week aan SSB’s consumeerden, hadden vrouwen die 2 of meer  porties per dag consumeerden een meer dan verdubbeld risico op EO-CRC (RR 2,18; 95% BI 1,10-4,35), met een 16% hoger risico (RR 1,16; 95% BI 1,00-1,36) per portie/dag toename. Elke portie per dag toename van de SSB-inname op de leeftijd van 13-18 jaar was geassocieerd met een 32% hoger risico op EO-CRC (RR 1,32; 95% BI 1,00 tot 1,75).

Causale rol van fructose

Het vervangen van elke portie per dag SSB-inname op volwassen leeftijd door kunstmatig gezoete dranken, koffie, magere melk of (half-)volle melk was geassocieerd met een 17%-36% lager risico op EO-CRC. De auteurs erkennen dat hun bevinding geen oorzakelijk verband vastlegt, aangezien confounding niet kan worden uitgesloten. Onlangs hebben Taylor et al. de biologische aannemelijkheid aangetoond voor een causale rol van fructose, een van de belangrijkste toegevoegde suikers, in de pathogenese van CRC. Zij lieten een direct verband zien tussen fructose 1-fosfaat (F1-P) en tumorgroei in de darmen bij muizen.2

Mendeliaanse randomisatie

Om deze experimentele bevindingen te vertalen naar mensen, hebben onderzoekers van het Maastricht UMC+ en het Institute of Cancer Research in Londen een Mendeliaanse randomisatie uitgevoerd (MR).3 Zij bestudeerden de associatie tussen een veel voorkomende variant in het gen dat codeert voor ketohexokinase (KHK) en het CRC-risico. KHK katalyseert de vorming van F1-P, de eerste stap in het fructosemetabolisme. Voor deze analyse maakten zij gebruik van gegevens uit de Maastricht Studie en een groot internationaal cohort bestaande uit meer dan 100.000 mensen.

Farmacologische remming KHK

Met enige voorzichtigheid, vanwege een beperkte power van de studie, zijn de onderzoekers toch van mening dat zij aanvullend bewijs hebben gevonden dat fructose een rol speelt in de pathogenese van CRC. Bovendien suggereren hun bevindingen dat de farmacologische remming van KHK een haalbare benadering zou kunnen zijn om het risico op CRC te verminderen. De eerste KHK-remmers worden momenteel in een fase 2-studie onderzocht als behandeling voor niet-alcoholische leververvetting.

Suikertaks

Deze resultaten ondersteunen de huidige plannen van het kabinet om een suikertaks in te voeren, aldus hoofdonderzoeker prof. dr. Martijn Brouwers. Hij pleit al langer, samen met vele anderen, voor invoering van een suikertaks.

Referenties:

  1. Hur J et al. Gut 2021 Dec;70(12):2330-2336. doi: 10.1136/gutjnl-2020-323450. Epub 2021 May 6.
  2. Taylor SR et al. Nature 2021;597:263–7.
  3. Buziau AM et al. Gut 2022 May 10; gutjnl-2021-326299. doi: 10.1136/gutjnl-2021-326299. Online ahead of print.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx