Chirurg-oncoloog dr. Francken over die ene patiënt: ‘Arts dient weigering patiënt te respecteren’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
26 juli 2018

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één of meer van. Chirurg-oncoloog Anne Brecht Francken vertelt over de weigering van een man met een sarcoom om radiotherapie in studieverband te krijgen. “De man keek me bijna aan alsof ik een oneerbaar voorstel had gedaan. Hij verkeerde in doodsangst, zijn hoofd stond niet naar andere scenario’s.”

In de gezondheidszorg mogen innovaties elkaar dan in hoog tempo opvolgen, niet iedere patiënt wil de allernieuwste behandeling ondergaan. Dr. Anne Brecht Francken, chirurg-oncoloog in Isala Oncologisch Centrum, trof een man die er niets voor voelde een moderne vorm van radiotherapie te krijgen in studieverband. Hoe ging zij hiermee om?

Foto: Frans Paalman

No-nonsense

“In het Isala Oncologisch Centrum behandelen we jaarlijks ongeveer twintig patiënten vanwege een sarcoom: een tumor in de weke delen, zoals pezen of bindweefsel. Anderhalf jaar geleden bezocht een man van rond de vijftig de poli. Een no-nonsense-type: kort van stof en woonachtig in een kleine agrarische gemeente.”

Hij vertelde vorkheftrucchauffeur te zijn en bij het in- en uitstappen pijn te hebben aan zijn bovenbeen. “Het been was fors gezwollen ten opzichte van het andere been”, zegt ze, “maar er was geen duidelijke bobbel zichtbaar. Het tekende zijn no-nonsense-mentaliteit dat hij nu pas bij een medisch specialist zat; al die tijd had hij eigenlijk gedacht dat het spiermassa was die hij had gekweekt tijdens het werk.”

Vijftien bij twintig
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel