DOQ

Chirurgie geen toegevoegde waarde bij behandeling tenniselleboog

‘Chirurgische benaderingen voor de behandeling van een tenniselleboog hebben mogelijk geen toegevoegde waarde voor de patiënt’, aldus een recent kleinschalig onderzoek van dr. Martin Kroslak van het Orthopedische onderzoeksinstituut in Sydney (Australie). Hij presenteerde zijn onderzoeksresultaten tijdens een meeting van de American Orthopaedic Society for Sports Medicine’s (AOSSM).

Het gaat om de resultaten van een dubbelblind gerandomiseerde klinisch onderzoek, waarbij werd gekeken hoe patiënten reageerden op algemene chirurgie, gericht op reparatie van een beschadigde elleboog. De ingreep werd vergeleken met een placeboprocedure waarbij alleen een incisie in de huid werd gemaakt.

Incisie
Er namen twee keer dertien patiënten deel aan het onderzoek. De helft kreeg een verwijdering van een deel van de extensor carpi radialis brevis, een korte, brede, platte spier die ontspringt van de humerus. De andere helft van de patiënten kreeg alleen een incisie bij de laterale elleboog en verder geen aanvullende behandeling. Patiënten die in de studie werden vergeleken, hadden minimaal meer dan zes maanden last van hun elleboog en eerder minimaal twee non-chirurgie behandelmethoden geprobeerd, zoals fysiotherapie, massage, acupunctuur of een brace. Er was bij deze patiënten geen verlichting van de pijn aan de elleboog gerealiseerd gedurende deze behandelingen.

Vragenlijsten
Kroslak:” Ons onderzoek laat zien dat er significante verbeteringen in pijnmeting 26 weken na de operatie waren. Zelf bij inspanning was de pijn bij deze patiënten een stuk minder. De resultaten waren tevens na één tot vier jaar follow-up zichtbaar, met geen enkel significant verschil tussen de twee onderzochte groepen patiënten.” Patiënten moesten vragenlijsten invullen. Hierin konden zij de ernst van de pijn, en de frequentie van de klachten aangeven, tijdens activiteit, rust, tijdens de slaap en ook of het moeilijk is om zware objecten op te tillen of complexe draaibewegingen te maken. De frequentie van de pijn tijdens activiteit was de primaire uitkomst bij elke groep. Ze werden verder gelijk behandeld met rehabilitatie, ijs, stretchen en trainingen om de spieren te versterken vanaf twee weken na de ingreep. Na 2,5 jaar waren er 22 patiënten die de vragenlijsten invulden en kwamen er elf terug voor nader onderzoek.

Uitdaging
‘Management van een chronische tenniselleboog vormt nog altijd een uitdaging voor de orthopedische chirurg’, meent Kroslak. Het onderzoek laat echter zien dat we nog veel werk te verzetten hebben als het gaat om chirurgische en non-chirurgische mogelijkheden om deze pijnlijke aandoening te behandelen.

Bron: AOSSM

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”