DOQ

Chronische laaggradige inflammatie: leefstijl ook belangrijk bij reuma

Vaak ligt een ongezonde leefstijl ten grondslag aan het hebben van chronische laaggradige inflammatie, maar ook patiënten met reumatische aandoeningen kunnen hier last van hebben. “Door het aanpakken van die chronische laaggradige inflammatie, bijvoorbeeld door leefstijlinterventies, kan reuma verbeteren,” vertelt Inge van den Oever (reumatoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg). Reden voor de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie om een werkgroep Preventie op te richten.

Bij chronische laaggradige inflammatie sluimert er een continue lichte ontsteking in het lichaam, vertelt Inge van den Oever. “Bij mensen zonder inflammatoire ziekte ligt een ongezonde leefstijl (overgewicht, weinig bewegen, roken, ongezond eten en stress) vaak ten grondslag aan deze laaggradige inflammatie.” Bij ziektebeelden die geassocieerd zijn met chronische laaggradige inflammatie speelt leefstijl dan ook vaak een rol, zoals hart- en vaatziekten, atherosclerose, diabetes en het metabool syndroom. De inflammatie is dan waarschijnlijk het gevolg van stress van het vetweefsel.

“Het lichaam reageert op deze stress-signalen wat uiteindelijk leidt tot laaggradige chronische inflammatie”

Reumatoloog Inge van den Oever

Leefstijlinterventies

Van den Oever legt uit: “Evolutionair gezien is vetweefsel goed in staat energie die niet gebruikt wordt op te slaan in het lichaam en in tijden van schaarste weer af te geven. Maar tegenwoordig is voedsel alom aanwezig. Vetweefsel kan de overtollige energie dan alleen m

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »