DOQ

Circulerend microRNA nuttig voor detectie van acute myocarditis

In een NEJM-publicatie beschrijven Spaanse onderzoekers hoe ze eerst een nieuw microRNA bij muizen en mensen met myocarditis identificeren en vervolgens ontdekten dat de menselijke homoloog gebruikt kon worden om patiënten met myocarditis te onderscheiden van patiënten met een myocardinfarct. 

Myocarditis kan onder andere veroorzaakt worden door infectieuze pathogenen, toxines, medicijnen en auto-immuunziekten. Het beloop varieert van een spontaan herstel tot progressie naar gedilateerde cardiomyopathie of zelfs plotselinge hartdood. De ​​werkelijke prevalentie van de ziekte is onzeker, omdat het in veel gevallen lastig is om de diagnose te bevestigen.

MRI-scan of biopt

Myocarditis is een frequente einddiagnose bij patiënten bij wie als initiële diagnose acuut myocardinfarct met niet-obstructieve coronairarteriën (MINOCA) is gesteld. MICOCA ontstaat bij 10 – 20% van de patiënten die voldoen aan de criteria voor een myocardinfarct. De diagnose myocarditis wordt meestal gesteld na uitsluiting van coronaire hartziekten door middel van coronairangiografie of een CT-scan en na bevestiging van de aanwezigheid van Lake Louise-criteria op een MRI-scan van het hart. Een cardiale MRI-scanner is echter niet in alle centra beschikbaar.
De referentiestandaard voor de diagnostiek is gebaseerd op een endomyocardiaal biopt, dat meestal is gereserveerd voor ernstige gevallen. Dat is echter een invasieve interventie. Daarom is er behoefte aan betrouwbare en toegankelijke diagnostische hulpmiddelen voor de vroegdiagnostiek van acute myocarditis.

Rol van T-cellen

Zowel bij myocarditis, als na een myocardinfarct veranderen de fenotypes van circulerende T-lymfocyten. Cardiale myosine-specifieke type 17 helper T (Th17)-cellen spelen een centrale rol bij de ontwikkeling van myocarditis en gedilateerde cardiomyopathie en bij de productie van anti-myocardiale antilichamen bij virale myocarditis. MicroRNA’s blijken een innovatieve biomarker te zijn voor de diagnostiek van hart- en vaatziekten. In deze studie is geprobeerd om een nieuw microRNA te identificeren dat gebruikt zou kunnen worden om acute myocarditis te onderscheiden van een myocardinfarct.

Methoden:

Om een ​​microRNA specifiek voor myocarditis te identificeren, voerden de onderzoekers microRNA-microarray-analyses en kwantitatieve polymerase-ketenreactie (qPCR)-assays uit. Dat deden ze in gesorteerde CD4-positieve T-lymfocyten en Th17-cellen na het induceren van experimentele auto-immuun myocarditis of een myocardinfarct bij muizen. Daarnaast hebben ze qPCR uitgevoerd in monsters van door coxsackievirus geïnduceerde myocarditis bij muizen.

Ze bevestigden dat Th17-cellen, die worden gekenmerkt door de productie van interleukine-17, een kenmerkend kenmerk van myocardschade in de acute fase van myocarditis. Het microRNA mmu-miR-721 werd gesynthetiseerd door Th17-cellen en was aanwezig in het plasma van muizen met acute auto-immuun- of virale myocarditis, maar niet in muizen met een acuut myocardinfarct.

Vervolgens identificeerden ze de menselijke homoloog voor dit microRNA, dat ze hsa-miR-Chr8:96 noemden. Ze vergeleken de expressie hiervan in het plasma bij patiënten met acute myocarditis en verschillende controlepersonen, waaronder myocardinfarct, MINOCA en auto-immuunziekten, in vergelijking met gezonde personen. Deze menselijke homoloog werd geïdentificeerd in vier onafhankelijke cohorten van patiënten met myocarditis. Het microRNA behield zijn diagnostische waarde in modellen na correctie voor leeftijd, geslacht, ejectiefractie en serumtroponineniveau.

Diagnostische vermogen

In deze studie vonden Spaanse onderzoekers in muizenmodellen dat een nieuw microRNA, mmu-miR-721 genaamd, een marker van myocarditis is. Het diagnostische vermogen van de menselijke homoloog om myocarditis te onderscheiden van andere aandoeningen, werd bevestigd in verschillende patiëntencohorten.

Referentie: Blanco-Domínguez R, Sánchez-Díaz R, de la Fuente H, et al. A Novel Circulating MicroRNA for the Detection of Acute Myocarditis. N Engl J Med. 2021;384:2014-2027. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34042389/ , https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2003608?query=featured_home

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx