DOQ

Circulerend microRNA nuttig voor detectie van acute myocarditis

In een NEJM-publicatie beschrijven Spaanse onderzoekers hoe ze eerst een nieuw microRNA bij muizen en mensen met myocarditis identificeren en vervolgens ontdekten dat de menselijke homoloog gebruikt kon worden om patiënten met myocarditis te onderscheiden van patiënten met een myocardinfarct. 

Myocarditis kan onder andere veroorzaakt worden door infectieuze pathogenen, toxines, medicijnen en auto-immuunziekten. Het beloop varieert van een spontaan herstel tot progressie naar gedilateerde cardiomyopathie of zelfs plotselinge hartdood. De ​​werkelijke prevalentie van de ziekte is onzeker, omdat het in veel gevallen lastig is om de diagnose te bevestigen.

MRI-scan of biopt

Myocarditis is een frequente einddiagnose bij patiënten bij wie als initiële diagnose acuut myocardinfarct met niet-obstructieve coronairarteriën (MINOCA) is gesteld. MICOCA ontstaat bij 10 – 20% van de patiënten die voldoen aan de criteria voor een myocardinfarct. De diagnose myocarditis wordt meestal gesteld na uitsluiting van coronaire hartziekten door middel van coronairangiografie of een CT-scan en na bevestiging van de aanwezigheid van Lake Louise-criteria op een MRI-scan van het hart. Een cardiale MRI-scanner is echter niet in alle centra beschikbaar.
De referentiestandaard voor de diagnostiek is gebaseerd op een endomyocardiaal biopt, dat meestal is gereserveerd voor ernstige gevallen. Dat is echter een invasieve interventie. Daarom is er behoefte aan betrouwbare en toegankelijke diagnostische hulpmiddelen voor de vroegdiagnostiek van acute myocarditis.

Rol van T-cellen

Zowel bij myocarditis, als na een myocardinfarct veranderen de fenotypes van circulerende T-lymfocyten. Cardiale myosine-specifieke type 17 helper T (Th17)-cellen spelen een centrale rol bij de ontwikkeling van myocarditis en gedilateerde cardiomyopathie en bij de productie van anti-myocardiale antilichamen bij virale myocarditis. MicroRNA’s blijken een innovatieve biomarker te zijn voor de diagnostiek van hart- en vaatziekten. In deze studie is geprobeerd om een nieuw microRNA te identificeren dat gebruikt zou kunnen worden om acute myocarditis te onderscheiden van een myocardinfarct.

Methoden:

Om een ​​microRNA specifiek voor myocarditis te identificeren, voerden de onderzoekers microRNA-microarray-analyses en kwantitatieve polymerase-ketenreactie (qPCR)-assays uit. Dat deden ze in gesorteerde CD4-positieve T-lymfocyten en Th17-cellen na het induceren van experimentele auto-immuun myocarditis of een myocardinfarct bij muizen. Daarnaast hebben ze qPCR uitgevoerd in monsters van door coxsackievirus geïnduceerde myocarditis bij muizen.

Ze bevestigden dat Th17-cellen, die worden gekenmerkt door de productie van interleukine-17, een kenmerkend kenmerk van myocardschade in de acute fase van myocarditis. Het microRNA mmu-miR-721 werd gesynthetiseerd door Th17-cellen en was aanwezig in het plasma van muizen met acute auto-immuun- of virale myocarditis, maar niet in muizen met een acuut myocardinfarct.

Vervolgens identificeerden ze de menselijke homoloog voor dit microRNA, dat ze hsa-miR-Chr8:96 noemden. Ze vergeleken de expressie hiervan in het plasma bij patiënten met acute myocarditis en verschillende controlepersonen, waaronder myocardinfarct, MINOCA en auto-immuunziekten, in vergelijking met gezonde personen. Deze menselijke homoloog werd geïdentificeerd in vier onafhankelijke cohorten van patiënten met myocarditis. Het microRNA behield zijn diagnostische waarde in modellen na correctie voor leeftijd, geslacht, ejectiefractie en serumtroponineniveau.

Diagnostische vermogen

In deze studie vonden Spaanse onderzoekers in muizenmodellen dat een nieuw microRNA, mmu-miR-721 genaamd, een marker van myocarditis is. Het diagnostische vermogen van de menselijke homoloog om myocarditis te onderscheiden van andere aandoeningen, werd bevestigd in verschillende patiëntencohorten.

Referentie: Blanco-Domínguez R, Sánchez-Díaz R, de la Fuente H, et al. A Novel Circulating MicroRNA for the Detection of Acute Myocarditis. N Engl J Med. 2021;384:2014-2027. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34042389/ , https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2003608?query=featured_home

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx