Circulerende Eosinofielen mogelijk biomarker voor COPD

mm
redactie
Redactioneel,
14 juli 2017

Door circulerende eosinofiele cellen in het bloed te tellen, is het goed mogelijk om informatie te krijgen voor management en behandeling van patiënten met COPD, stelt Dr. Mona Bafedhei, van de Universiteit van Oxford, et al. De wetenschapper concludeert dat eosinofielen een belangrijke rol spelen bij COPD. Haar onderzoek staat gepubliceerd in Lancet Respiratory Medicine van Juni.

Dr. Bafedhei meent dat het tellen van eosinofielen als biomarker voor exacerbaties en het monitoren van de behandeling bij COPD, een rol kan spelen bij het maken van klinische beslissingen. Er zijn echter nog een aantal vragen die beantwoord dienen te worden.

COPD
Door observaties en post-hoc analyses van grote epidemiologische studies van klinische gegevens, is te zien dat het tellen van eosinofielen een robuuste manier is om het risico op exacerbaties te voorspellen, evenals de reactie op corticosteroïden. Het gaat dus een mogelijke rol spelen bij behandeling op maat voor COPD-patiënten. Het is echter nog niet zover. Vooralsnog worden patiënten via een ademtest onderzocht in combinatie met de gemelde symptomen. Patiënten die achteruitgaan, krijgen ICS, wat op termijn weer bijwerkingen kan geven zoals pneumonie en hebben op termijn weinig effect op de verminderde longfunctie, exacerbaties en mortaliteit. “Door gebruik te maken van circulerende eosinofielen bij de grote studies, kun je de reactie op behandeling beter onderzoeken”, aldus Bafedhei.

Post-hoc
Bij een post-hoc analyse van de WISDOM-studie, kregen patiënten met verhoogd eosinofielen in het bloed vaker exacerbaties na het staken van de behandeling met ICS dan patiënten met lagere niveaus. Bafedhei en haar collega’s menen wel dat voorzichtig moet worden omgegaan bij het interpreteren van de resultaten uit de WISDOM en andere studies. Maar dat de analyse dat patiënten met hogere eosinofielen (>4%), vaker exacerbaties hebben, wel consistent is tussen de verschillende studies. Ook lieten de wetenschappers zien dat corticosteroïden voordelen bieden voor patiënten met verhoogde eosinofielen in het bloed. Deze groep patiënten krijgt door de behandeling minder exacerbaties.

Biomarker
Door de rol van eosinofielen in de pathogenese van COPD op te helderen, of door het te bestempelen als een potentiële biomarker, is er verder inzicht te krijgen in de behandeling van COPD. Er blijft echter meer onderzoek nodig naar het onderliggende mechanisme. Er zijn volgens Bafadhei en collega’s meer prospectieve studies nodig die kunnen leiden tot een behandeling op maat. Het gaat daarbij om de immunopathologische karakteristieken van COPD, astma, en de mensen met COPD en astma.

 

Bronnen:

thelancet.com

www.medpagetoday.com

,
Deel dit artikel