DOQ

Circulerende Eosinofielen mogelijk biomarker voor COPD

Door circulerende eosinofiele cellen in het bloed te tellen, is het goed mogelijk om informatie te krijgen voor management en behandeling van patiënten met COPD, stelt Dr. Mona Bafedhei, van de Universiteit van Oxford, et al. De wetenschapper concludeert dat eosinofielen een belangrijke rol spelen bij COPD. Haar onderzoek staat gepubliceerd in Lancet Respiratory Medicine van Juni.

Dr. Bafedhei meent dat het tellen van eosinofielen als biomarker voor exacerbaties en het monitoren van de behandeling bij COPD, een rol kan spelen bij het maken van klinische beslissingen. Er zijn echter nog een aantal vragen die beantwoord dienen te worden.

COPD
Door observaties en post-hoc analyses van grote epidemiologische studies van klinische gegevens, is te zien dat het tellen van eosinofielen een robuuste manier is om het risico op exacerbaties te voorspellen, evenals de reactie op corticosteroïden. Het gaat dus een mogelijke rol spelen bij behandeling op maat voor COPD-patiënten. Het is echter nog niet zover. Vooralsnog worden patiënten via een ademtest onderzocht in combinatie met de gemelde symptomen. Patiënten die achteruitgaan, krijgen ICS, wat op termijn weer bijwerkingen kan geven zoals pneumonie en hebben op termijn weinig effect op de verminderde longfunctie, exacerbaties en mortaliteit. “Door gebruik te maken van circulerende eosinofielen bij de grote studies, kun je de reactie op behandeling beter onderzoeken”, aldus Bafedhei.

Post-hoc
Bij een post-hoc analyse van de WISDOM-studie, kregen patiënten met verhoogd eosinofielen in het bloed vaker exacerbaties na het staken van de behandeling met ICS dan patiënten met lagere niveaus. Bafedhei en haar collega’s menen wel dat voorzichtig moet worden omgegaan bij het interpreteren van de resultaten uit de WISDOM en andere studies. Maar dat de analyse dat patiënten met hogere eosinofielen (>4%), vaker exacerbaties hebben, wel consistent is tussen de verschillende studies. Ook lieten de wetenschappers zien dat corticosteroïden voordelen bieden voor patiënten met verhoogde eosinofielen in het bloed. Deze groep patiënten krijgt door de behandeling minder exacerbaties.

Biomarker
Door de rol van eosinofielen in de pathogenese van COPD op te helderen, of door het te bestempelen als een potentiële biomarker, is er verder inzicht te krijgen in de behandeling van COPD. Er blijft echter meer onderzoek nodig naar het onderliggende mechanisme. Er zijn volgens Bafadhei en collega’s meer prospectieve studies nodig die kunnen leiden tot een behandeling op maat. Het gaat daarbij om de immunopathologische karakteristieken van COPD, astma, en de mensen met COPD en astma.

 

Bronnen:

thelancet.com

www.medpagetoday.com

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?