DOQ

Circulerende Eosinofielen mogelijk biomarker voor COPD

Door circulerende eosinofiele cellen in het bloed te tellen, is het goed mogelijk om informatie te krijgen voor management en behandeling van patiënten met COPD, stelt Dr. Mona Bafedhei, van de Universiteit van Oxford, et al. De wetenschapper concludeert dat eosinofielen een belangrijke rol spelen bij COPD. Haar onderzoek staat gepubliceerd in Lancet Respiratory Medicine van Juni.

Dr. Bafedhei meent dat het tellen van eosinofielen als biomarker voor exacerbaties en het monitoren van de behandeling bij COPD, een rol kan spelen bij het maken van klinische beslissingen. Er zijn echter nog een aantal vragen die beantwoord dienen te worden.

COPD
Door observaties en post-hoc analyses van grote epidemiologische studies van klinische gegevens, is te zien dat het tellen van eosinofielen een robuuste manier is om het risico op exacerbaties te voorspellen, evenals de reactie op corticosteroïden. Het gaat dus een mogelijke rol spelen bij behandeling op maat voor COPD-patiënten. Het is echter nog niet zover. Vooralsnog worden patiënten via een ademtest onderzocht in combinatie met de gemelde symptomen. Patiënten die achteruitgaan, krijgen ICS, wat op termijn weer bijwerkingen kan geven zoals pneumonie en hebben op termijn weinig effect op de verminderde longfunctie, exacerbaties en mortaliteit. “Door gebruik te maken van circulerende eosinofielen bij de grote studies, kun je de reactie op behandeling beter onderzoeken”, aldus Bafedhei.

Post-hoc
Bij een post-hoc analyse van de WISDOM-studie, kregen patiënten met verhoogd eosinofielen in het bloed vaker exacerbaties na het staken van de behandeling met ICS dan patiënten met lagere niveaus. Bafedhei en haar collega’s menen wel dat voorzichtig moet worden omgegaan bij het interpreteren van de resultaten uit de WISDOM en andere studies. Maar dat de analyse dat patiënten met hogere eosinofielen (>4%), vaker exacerbaties hebben, wel consistent is tussen de verschillende studies. Ook lieten de wetenschappers zien dat corticosteroïden voordelen bieden voor patiënten met verhoogde eosinofielen in het bloed. Deze groep patiënten krijgt door de behandeling minder exacerbaties.

Biomarker
Door de rol van eosinofielen in de pathogenese van COPD op te helderen, of door het te bestempelen als een potentiële biomarker, is er verder inzicht te krijgen in de behandeling van COPD. Er blijft echter meer onderzoek nodig naar het onderliggende mechanisme. Er zijn volgens Bafadhei en collega’s meer prospectieve studies nodig die kunnen leiden tot een behandeling op maat. Het gaat daarbij om de immunopathologische karakteristieken van COPD, astma, en de mensen met COPD en astma.

 

Bronnen:

thelancet.com

www.medpagetoday.com

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”