Combinatie van immunotherapie effectief bij gevorderde prostaatkanker

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
14 maart 2017

Prof dr. DePinho et al. van de Universiteit van Texas ontwikkelden recent een nieuw muismodel om de mogelijkheden voor combinatietherapie te testen. Ze maakten daarvoor gebruik van checkpoint blokkade en Myeloid Derived Suppressor Cellen (MDSCs). Dat zijn immuuncellen die uit stamcellen van het beenmerg ontstaan en erg sterke immunosuppressieve eigenschappen hebben. De resultaten van het onderzoek werden op 9 maart gepubliceerd in Nature.

Gevorderde prostaatkanker die resistent is tegen castratietherapie, reageert goed op een combinatie van immunologische “checkpoint” blokkades en behandelingen die gericht zijn op bepaalde immuuncellen die in het algemeen verband houden met een slechte prognose voor de patiënt en therapieresistentie. Een belangrijk deel van de prostaatkankerpatiënten die behandeld worden met Androgeen Deprivatie Therapie (ADT) ervaren een terugval met progressie naar dodelijke uitzaaiingen, aldus prof. dr. Ronald DePinho. Immunologische checkpoint blokkade is effectief bij veel kankers, maar minder succesvol bij deze vorm van prostaatkanker, de resistentie vraagt derhalve om gerichte therapieën.

Gerichte therapie
Eerst testten de wetenschappers anti-CTLA4 en anti PD-L1 remmers in combinatie. Maar daar was slechts een matige effectiviteit zichtbaar, aldus Xin Lu, een van de oncologische wetenschappers die voor Prof. dr. DePinho werkt. Gerichte therapieën met MDSC-remmende geneesmiddelen zoals cabozantinib (Cometriq®, TMC Pharma) en BEZ hadden tevens een minimaal effect op de prostaatkanker, maar in combinatie bleken de twee therapeutische benaderingen zeer succesvol.

Combinatietherapie
“Zowel primaire als metastatische castratie-resistente prostaatkankers reageerden op de combinatie tussen checkpoint blokkade en MDSCs gerichte therapeutisch benaderingen”, aldus dr. De Pinho. “Door gebruik te maken van een ingewikkelde genetische benadering ontwikkeld door James Horner van MD Anderson, laten onze observaties bij muizen een klinische hypothese zien voor combinatietherapie bij de behandeling van agressieve prostaatkanker. Uiteraard zullen klinische onderzoeken bij prostaatkankerpatiënten de bevinden verder moeten testen, om zo een duurzame klinische respons te bewerkstelligen.

Bron: Nature

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Deel dit artikel