DOQ

Combinatie van immunotherapie effectief bij gevorderde prostaatkanker

Prof dr. DePinho et al. van de Universiteit van Texas ontwikkelden recent een nieuw muismodel om de mogelijkheden voor combinatietherapie te testen. Ze maakten daarvoor gebruik van checkpoint blokkade en Myeloid Derived Suppressor Cellen (MDSCs). Dat zijn immuuncellen die uit stamcellen van het beenmerg ontstaan en erg sterke immunosuppressieve eigenschappen hebben. De resultaten van het onderzoek werden op 9 maart gepubliceerd in Nature.

Gevorderde prostaatkanker die resistent is tegen castratietherapie, reageert goed op een combinatie van immunologische “checkpoint” blokkades en behandelingen die gericht zijn op bepaalde immuuncellen die in het algemeen verband houden met een slechte prognose voor de patiënt en therapieresistentie. Een belangrijk deel van de prostaatkankerpatiënten die behandeld worden met Androgeen Deprivatie Therapie (ADT) ervaren een terugval met progressie naar dodelijke uitzaaiingen, aldus prof. dr. Ronald DePinho. Immunologische checkpoint blokkade is effectief bij veel kankers, maar minder succesvol bij deze vorm van prostaatkanker, de resistentie vraagt derhalve om gerichte therapieën.

Gerichte therapie
Eerst testten de wetenschappers anti-CTLA4 en anti PD-L1 remmers in combinatie. Maar daar was slechts een matige effectiviteit zichtbaar, aldus Xin Lu, een van de oncologische wetenschappers die voor Prof. dr. DePinho werkt. Gerichte therapieën met MDSC-remmende geneesmiddelen zoals cabozantinib (Cometriq®, TMC Pharma) en BEZ hadden tevens een minimaal effect op de prostaatkanker, maar in combinatie bleken de twee therapeutische benaderingen zeer succesvol.

Combinatietherapie
“Zowel primaire als metastatische castratie-resistente prostaatkankers reageerden op de combinatie tussen checkpoint blokkade en MDSCs gerichte therapeutisch benaderingen”, aldus dr. De Pinho. “Door gebruik te maken van een ingewikkelde genetische benadering ontwikkeld door James Horner van MD Anderson, laten onze observaties bij muizen een klinische hypothese zien voor combinatietherapie bij de behandeling van agressieve prostaatkanker. Uiteraard zullen klinische onderzoeken bij prostaatkankerpatiënten de bevinden verder moeten testen, om zo een duurzame klinische respons te bewerkstelligen.

Bron: Nature

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”