Communiceren in de palliatieve fase draait om ontmoeten
Redactioneel
8 februari 2023
“Zolang we de dood op afstand houden, kunnen we die niet bespreken.” En: “als we de dood negeren, doen we het leven tekort.” Gedreven spreekt Christiaan Rhodius over communicatie in de laatste levensfase. De specialist ouderengeneeskunde werkt als arts palliatieve geneeskunde bij Hospice Bardo. “De kern van communicatie in de palliatieve fase is dat twee stervelingen elkaar ontmoeten.”
Een afvinklijstje voor zorgverleners om beleidsafspraken in de palliatieve fase vast te leggen? Aan de hand van standaardvragen met de patiënt communiceren over het levenseinde? Dat zou volgens Christiaan Rhodius niet het uitgangspunt moeten zijn. “Bij communicatie moeten hulpmiddelen helpend blijven en vooral niet leidend zijn of worden. We dienen weg te blijven bij de zakelijkheid van ‘afvinklijstjes’. Na de ontmoeting tussen twee stervelingen, is het wel prima mogelijk om de ‘benodigde vinkjes’ te zetten. Zoals wel of niet reanimeren of wel of geen ic-opname.”
(Foto: Elisabeth Ismail)
“Je bent er bovenal om de patiënt te ondersteunen die alles in goede banen wil leiden richting het einde”
Specialist ouderengeneeskunde Christiaan Rhodius
Op basis van medemenselijkheid
Als een zorgverlener stilstaat bij zijn of haar eigen sterfelijkheid en de wensen in die fase, helpt dat om open te kunnen luisteren naar het verhaal van de ander. Rhodius: “Hoe concreter je er zelf over hebt nagedacht, hoe groter de kans dat je vanuit ontspannenheid samen met de patiënt kan kijken naar wat be
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: