Compensatie door hersenschors bij parkinson
Redactioneel
1 november 2023
Corticale compensatie bepaalt voor een belangrijk deel de ernst van motorische en cognitieve symptomen bij de ziekte van Parkinson, blijkt uit nieuw onderzoek.1 “Toekomstige interventies zouden zich moeten richten op het versterken van corticale compensatie, en niet alleen op het normaliseren van dopamine niveaus in de basale ganglia”, zegt mede-onderzoeker en neuroloog Rick Helmich, van het Radboudumc.
Bij parkinson treedt een ernstig tekort aan dopamine op, waardoor de basale ganglia minder goed functioneren. Dopamine wordt in de substantia nigra aangemaakt en afgegeven in basale ganglia. “Dopaminerge medicatie helpt om symptomen te verlichten, maar uit een eerder onderzoek2 bleek al dat mensen met parkinson ook baat hebben bij niet-medicamenteuze behandelingen zoals regelmatig bewegen”, vertelt Helmich. “In dit nieuwe onderzoek hebben we de hypothese getoetst dat interindividuele verschillen in de ernst van parkinsonsymptomen bepaald worden door compensatoire corticale mechanismen.”
“Enkele patiënten tekenden een zebrapad in hun eigen huis om met die visuele patronen beter te lopen”
Onderzoeker en neuroloog Rick Helmich
Onderzoek
Met behulp van functionele MRI werd hersenactiviteit tijdens een taak gemeten waarbij mensen bewegingen moesten maken die varieerden in moeilijkheid. In totaal werden 353 mensen met de ziekte van Parkinson (≤5 jaar ziekteduur) en 60 gezonde controles gemeten. Consistent met de hypothese van de onderzoekers was er verhoogde hersenactiviteit zichtbaar in de parie
Login om verder te lezen
Nog geen account? Meld u hier gratis aan.
Lees meer over: