Consult kinderarts na electieve sectio is meer felicitatiedienst
Redactioneel
9 april 2025
Als anios kindergeneeskunde in het St. Antonius Ziekenhuis merkte Demi Kruimer, nu aios interne geneeskunde in Gelre ziekenhuizen, dat de consulten door kinderartsen of arts-assistenten kindergeneeskunde uren na een electieve sectio caesarea meer een felicitatiedienst waren dan een medische noodzaak. Eigen onderzoek bevestigde deze observatie. “Doe een consult als dat medisch noodzakelijk is, anders niet.”
Binnen Nederland bestaat veel praktijkvariatie in de beoordeling van pasgeborenen die geboren zijn via een electieve sectio caesarea, vertelt Demi Kruimer. “In sommige ziekenhuizen is bij iedere electieve sectio een arts-assistent van de kindergeneeskunde betrokken. In andere ziekenhuizen, waar dit niet het geval is, wordt een neonaat soms pas uren na de geboorte gezien. Daarbij wordt vrijwel nooit een medisch probleem vastgesteld. Zodoende ontstond bij mij de vraag of deze beoordeling wel medisch noodzakelijk is.”
Dit consult door een kinderarts of arts-assistent komt voort uit eerder onderzoek, waaruit bleek dat het risico op complicaties na een keizersnede hoger is dan na een vaginale bevalling. “Hoewel vroeggeboren kinderen inderdaad een verhoogd risico op luchtwegklachten hebben, is de vraag of dit risico ook verhoogd is voor kinderen die aterm geboren zijn.”
“Als je uren later nog gaat kijken bij het kind, ben je niks anders dan een gezonde baby aan het nakijken”
Aios interne geneeskunde Demi Kruimer
Vroeg of laat aterm
Het onderzoek van Kruimer bestond
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: