Controle van neuromodulatie nu op afstand mogelijk

mm
Kees Vermeer
Redactioneel,
25 mei 2022

Patiënten met chronische pijn kunnen worden behandeld met neuromodulatie. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein doet sinds kort de controle daarvan bij een deel van hen op afstand. “Patiënten zijn uitermate tevreden”, is de ervaring van anesthesioloog Harold Nijhuis. “Het bespaart hen soms een lange reis naar het ziekenhuis en kosten.”

Neuromodulatie gebeurt met een elektrode die dicht bij het ruggenmerg (in de epidurale ruimte) of op de zenuwbaan wordt geplaatst. De elektrode geeft stroomstootjes waardoor de pijn vermindert of verdwijnt. Dit gaat via de neurostimulator: een apparaatje dat onder de huid van de patiënt is geïmplanteerd. Patiënten kunnen deze met een iPad of tablet zelf bedienen. Zij kunnen de intensiteit van stroomstootjes aanpassen op het moment van pijn. Patiënten die bijvoorbeeld tijdens het slapen minder last hebben van hun chronische pijn, kunnen de stimulatie zachter of zelfs uitzetten.

“We controleren of de elektrode het nog goed doet en of de stimulatie standaard verhoogd of verlaagd moet worden. Via de iPad kunnen we dit instellen, de patiënt voelt direct verschil”

Anesthesioloog Harold Nijhuis

Direct verschil

Na implantatie van de elektrode moet deze goed worden geprogrammeerd met de computer. De neuromodulatie moet daarna regelmatig worden gecontroleerd en eventueel worden aangepast aan de behoefte van de patiënt. Daarvoor moesten patiënten tot nu toe naar het ziekenhuis. “Maar nu kan dit op afstand”, laat Nijhuis weten. “We spreken daarvoor een tijdstip af met de patiënt en maken op dat moment verbindin

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel