COVID-19 resulteert in placenta-histopathologie

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
23 oktober 2020

Bij vrouwen met COVID-19 die in het ziekenhuis bevielen van een a terme baby, waren vaker histopathologische afwijkingen van de placenta aanwezig, onder andere foetale vasculaire malperfusie en villitis met een onbekende etiologie. Deze afwijkingen, die zijn gevonden in een retrospectieve cohortstudie, lijken zelfs aanwezig te zijn bij asymptomatische vrouwen.  

Er zijn weinig gegevens over de effecten van COVID-19 op de placenta, vooral bij asymptomatische vrouwen. Hoewel de pathogenese van COVID-19 niet volledig is opgehelderd, is er steeds meer bewijs dat tijdens deze infectieziekte een ernstige systemische ontstekingsreactie en een overmatige stollingstoestand met wijdverspreide microtrombi optreden. Mogelijk zijn vergelijkbare ziekteprocessen aanwezig in het grensgebied tussen moeder en foetus. 

(bron foto pixabay)

COVID-19 en placentaschade 

In deze retrospectieve cohortstudie is bepaald of COVID-19 bij a terme vrouwen die opgenomen waren op de afdeling Verloskunde, onder wie vrouwen zonder symptomen van COVID-19, gepaard gaat met extra schade aan de placenta in vergelijking met een cohort van COVID-19-negatieve controlepersonen.  
Tijdens de onderzoeksperiode werden alle opgenomen vrouwen routinematig getest op SARS-CoV-2, ongeacht de aan- of afwezigheid van symptomen van COVID-19. De histopathologische bevindingen van de placenta van 77 COVID-19-patiënten die bevielen van een eenlingzwangerschap, werden vergeleken met een controlegroep van 56 a terme vrouwen zonder COVID-19. Controlepersonen werden uitgesloten als ze obstetrische of medische complicaties hadden, waar

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel