CPEB-Eiwit cruciaal voor overleving huidkankercellen

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
29 november 2016

Wetenschappers van het Spaans Nationaal Kanker Research Centre (CNIO) hebben een belangrijke biomarker geïdentificeerd die mogelijkerwijs cruciaal is voor de overleving van huidkankercellen. Het eiwit met de naam CPEB4. Marisol Soengas et al. publiceerden hun resultaten in Nature Communications van November.

Uit eerder onderzoek blijkt al dat CPEB-eiwitten een rol spelen bij de bloedvatvorming in bepaalde tumoren. Volgens het onderzoek van Soengas zijn CPEB-eiwitten betrokken bij de regulatie van genexpressie en daardoor verantwoordelijk voor veel verschillende cellulaire processen in de tumorcellen zoals, celdeling, differentiatie, en migratie. Verschillende tumoren met CPEB4 expressie zoals gliomen en pancreascarcinomen, zijn zeer agressief, en bevatten veel expressie van het eiwit.

Uit het onderzoek van Soengas blijkt dat ook bij melanoom verhoogde expressie van het eiwit al vanaf een vroeg stadium is te vinden. Nader onderzoek wees daarbij uit dat het eiwit cruciaal is voor de proliferatie van de kankercellen. Door deze ontdekking zijn er nieuwe aangrijppunten te ontwikkelen om de CEPB4 pathway aan te pakken bij de behandeling van melanoom wat op termijn leidt tot nieuwe therapieën.

De wetenschappers beschrijven dat melanomen afhankelijk zijn van CPEB4 omdat dit eiwit de expressie reguleert van factoren zoals MITF (genexpressie regulator) en RAB27A (eiwittransport regulator). Deze hebben op hun beurt weer unieke oncogene functies binnen dit type huidkankertumoren. “CPEB4 is daarbij het belangrijkste eiwit dat huidkankercellen onderscheidt van andere aandoeningen”, aldus Soengas.

Bron: Nature Communications

 

,
Deel dit artikel