Cutane leishmaniasis mogelijk endemisch in Nederland

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
23 november 2022

Het aantal patiënten in Nederland met (cutane) leishmaniasis beperkt zich momenteel tot een paar handjesvol per jaar. Bij gebrek aan zandvliegen, de vector die de Leishmania parasiet overbrengt, is het immers een importziekte. Door de klimaatverandering kan leishmaniasis in de nabije toekomst echter endemisch worden. Dat stimuleert de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en vaccins, is de hoop van hoogleraar huidinfecties prof. dr. Henry de Vries.

De kans dat je in Nederland als huisarts of dermatoloog een patiënt met cutane leishmaniasis in de spreekkamer aantreft is klein, heel klein. “Exacte cijfers zijn er niet, leishmaniasis is geen meldingsplichtige infectieziekte. Maar ik schat dat er hooguit enkele tientallen patiënten per jaar in Nederland worden gediagnosticeerd met cutane leishmaniasis”, stelt Henry de Vries, verbonden aan het Amsterdam UMC en GGD Amsterdam. “Een uitzondering was 2005, toen zo’n 200 militairen die waren uitgezonden naar Afghanistan besmet waren geraakt en ook ziekteverschijnselen ontwikkelden.”

“De WHO heeft leishmaniasis onlangs uitgeroepen tot skin Neglected Tropical Disease om de aandacht en interesse voor deze ziekte te verhogen”

Hoogleraar huidinfecties prof. dr. Henry de Vries

Zandvlieg

Even het geheugen opfrissen. Leishmaniasis wordt veroorzaak door de eencellige parasiet Leishmania, waarvan meer dan 20 verschillende species bekend zijn die infectieus zijn voor mensen. Besmetting vindt plaats door een steek van een besmette vrouwelijke zandvlieg (geslacht Phlebotomus of Lutzomyia). Leishmaniasi

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , , , , , ,
Deel dit artikel