DOQ

‘De hippe e-sigaret is zeker geen onschuldig product’

De e-sigaret lijkt steeds populairder te worden, met name onder jongeren. Gevaarlijk, vinden longartsen en andere deskundigen. Want mogelijk maken zij daardoor de stap naar de echte sigaret. Bovendien zijn er inmiddels veel aanwijzingen dat ook vapen schadelijk is voor de gezondheid. Dr. Leon van den Toorn, longarts in het Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van longartsenvereniging NVALT, ziet de gevolgen daarvan al in de spreekkamer.

De e-sigaret (elektronische sigaret) is geïntroduceerd als het minder schadelijke alternatief voor roken, voor mensen die willen stoppen met roken. Een e-sigaret verdampt een vloeistof met smaak- en andere stoffen. Deze damp wordt geïnhaleerd (vapen). De vloeistof bevat geen tabak, maar bijna altijd wel nicotine. E-sigaretten zijn verkrijgbaar in allerlei modellen en smaken, en dat maakt ze hip. “Mensen vapen ook binnen, bijvoorbeeld in een café”, vertelt Van den Toorn. “Ten eerste mag dat officieel niet, maar ten tweede zie je in het uitgaansleven hoe het werkt. Vrienden zien elkaar vapen en willen meedoen omdat het een lekker geurtje heeft en er hip uitziet. Dat is precies waarvoor we willen waarschuwen. Want het is zeker geen onschuldig product.”

“Uit studies komen steeds meer aanwijzingen dat gebruik van een e-sigaret kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel”

Longarts dr. Leon van den Toorn

Schadelijke stoffen

De damp van een e-sigaret bevat schadelijke stoffen. Niet alleen nicotine, maar ook onder andere propyleenglycol, glycerol en (sporen van) carcinogene stoffen. Uit studies komen steeds meer aanwijzingen dat gebruik van een e-sigaret kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel. Veel vapers hebben bovendien last van maagzuur: de verdampte stoffen komen ook in de slokdarm en de maag, wat zuurproductie sterk stimuleert. Voor omstanders is ‘meevapen’ waarschijnlijk minder schadelijk dan het meeroken met tabakssigaretten, maar bij hen kunnen keel, neus en/of ogen licht geïrriteerd raken.

“Er zijn steeds meer aanwijzingen dat gebruik van een e-sigaret voor jongeren een opstap is naar het roken van tabakssigaretten”

Verslavend

Volgens Van den Toorn zijn de zorgen over de schadelijke effecten nu nog groter dan een paar jaar geleden. “Lastig punt is dat we geen recente getallen en gegevens hebben. Instanties als het RIVM en Trimbos zijn er wel mee bezig, maar het is nog even wachten op actuele informatie. Enkele jaren geleden was het percentage vapende jongeren nog niet heel hoog, maar het lijkt erop dat dit snel toeneemt. Een e-sigaret kun je uitzetten en in je binnenzak doen, dus ongemerkt kun je er de hele dag mee bezig zijn.”
Ook de precieze gezondheidsrisico’s, met name voor de langere termijn, zijn nog niet helemaal duidelijk. Het is wel bekend dat vapen verslavend is, vanwege de aanwezigheid van nicotine. Volgens het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging, onderdeel van het Trimbos Instituut, zijn er steeds meer aanwijzingen dat gebruik van een e-sigaret voor jongeren een opstap is naar het roken van tabakssigaretten.

“Er zou een verbod komen op smaakjes in e-sigaretten, maar dat is afgelopen juni helaas met een half jaar uitgesteld”

Smaakjes

Bij het verhitten van de vloeistof van een e-sigaret komen stoffen vrij die schadelijk zijn voor het slijmvlies van de luchtwegen. Dat kan leiden tot infecties, bloedingen en ontstekingen. Wat dat betekent voor de lange termijn is nu nog niet helemaal duidelijk. “Maar de stoffen zijn simpelweg niet bedoeld voor je luchtwegen”, aldus Van den Toorn. “Je kunt je goed voorstellen dat ze op den duur hun sporen achterlaten. Bovendien gebeurt het verhitten met een batterij, waarvan metaalsporen in de vloeistof kunnen komen. En daarnaast zijn er allerlei smaakjes aan de vloeistof toegevoegd. Dat klinkt onschuldig, maar dat is nog maar de vraag als je deze stoffen in verwarmde vorm regelmatig inademt. Bijvoorbeeld kaneel is in verhitte vorm schadelijk. Er zou een verbod komen op smaakjes in e-sigaretten, maar dat is afgelopen juni helaas met een half jaar uitgesteld. Erg jammer, want intussen zien we het gebruik toenemen.”

Ontmoedigen

Is de e-sigaret wél geschikt om van roken af te komen? Ook daaraan zitten veel haken en ogen, weet Van den Toorn. “Van de mensen die de e-sigaret daarvoor gebruiken, blijft driekwart in ieder geval de e-sigaret gebruiken en sommigen daarnaast ook de gewone sigaret. Er zijn aanwijzingen dat dat misschien nog schadelijker is dan alleen roken, onder andere doordat je meer nicotine binnenkrijgt.’
Vanwege de potentiële risico’s van e-sigaretten en vapen pleiten longartsen voor het ontmoedigen van de verkoop en het gebruik. Te beginnen met het snel verbieden van smaakjes. “De volgende stap moet zijn om online verkoop te verbieden”, zegt Van den Toorn. “Net als gewone sigaretten zouden e-sigaretten en alle attributen daarvoor alleen verkocht mogen worden in zaken met een vergunning. En de prijs moet omhoog. Nu is vapen een stuk goedkoper dan roken.”

“Eigenlijk moeten we aan elke longpatiënt vragen of die rookt of vapet. Ik denk zelfs dat die vraag gesteld moet worden aan iedereen die in een ziekenhuis of bij de huisarts komt”

Aan iedereen vragen

In de voorlichting blijven longartsen hameren op het verslavende effect van vapen en op de schade aan de luchtwegen. Van den Toorn ziet bij patiënten al de kortetermijneffecten van e-sigaretten: luchtweg- en maagklachten, toename van astmatische aanvallen, en verhoogde kans op bloedingen en infecties in luchtwegen en longen. “Eigenlijk moeten we aan elke longpatiënt vragen of die rookt of vapet. Ik denk zelfs dat die vraag gesteld zou moeten worden aan iedereen die in een ziekenhuis of bij de huisarts komt. En meteen een gesprek daarover aanbieden, met eventueel verwijzing naar een antirookpoli. Dat lijkt me vanuit de huisartsen en ziekenhuizen een zinvolle bijdrage aan het stoppen met roken.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx