‘De hippe e-sigaret is zeker geen onschuldig product’

mm
Kees Vermeer
Redactioneel,
21 september 2022

De e-sigaret lijkt steeds populairder te worden, met name onder jongeren. Gevaarlijk, vinden longartsen en andere deskundigen. Want mogelijk maken zij daardoor de stap naar de echte sigaret. Bovendien zijn er inmiddels veel aanwijzingen dat ook vapen schadelijk is voor de gezondheid. Dr. Leon van den Toorn, longarts in het Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van longartsenvereniging NVALT, ziet de gevolgen daarvan al in de spreekkamer.

De e-sigaret (elektronische sigaret) is geïntroduceerd als het minder schadelijke alternatief voor roken, voor mensen die willen stoppen met roken. Een e-sigaret verdampt een vloeistof met smaak- en andere stoffen. Deze damp wordt geïnhaleerd (vapen). De vloeistof bevat geen tabak, maar bijna altijd wel nicotine. E-sigaretten zijn verkrijgbaar in allerlei modellen en smaken, en dat maakt ze hip. “Mensen vapen ook binnen, bijvoorbeeld in een café”, vertelt Van den Toorn. “Ten eerste mag dat officieel niet, maar ten tweede zie je in het uitgaansleven hoe het werkt. Vrienden zien elkaar vapen en willen meedoen omdat het een lekker geurtje heeft en er hip uitziet. Dat is precies waarvoor we willen waarschuwen. Want het is zeker geen onschuldig product.”

“Uit studies komen steeds meer aanwijzingen dat gebruik van een e-sigaret kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel”

Longarts dr. Leon van den Toorn

Schadelijke stoffen

De damp van een e-sigaret bevat schadelijke stoffen. Niet alleen nicotine, maar ook onder andere propyleenglycol, glycerol en (sporen van) carcinogene stoffen. Uit studies komen st

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel