DOQ

De kunst van het evenwicht in implantaat gevat

In Maastricht en Genève krijgen 18 mensen een nog experimenteel kunstmatig evenwichtsorgaan als onderdeel van twee klinische trials. Uiteindelijk moet dit vestibulaire implantaat de naar schatting 10 tot 15 duizend Nederlanders die beide evenwichtsorganen missen van hun invaliderende klachten afhelpen.

“De diagnose van uitval van een evenwichtsorgaan is erg lastig en vergt gemiddeld 30 maanden”, zegt KNO-arts en vestibuloloog Raymond van de Berg van het Maastricht UMC+. Hij is lid van een gezamenlijk researchteam dat in Maastricht en Genève het (kunstmatige) evenwichtsorgaan onderzoekt.

“De diagnose van uitval van een evenwichtsorgaan is erg lastig en vergt gemiddeld 30 maanden”

KNO-arts en vestibuloloog Raymond van de Berg

Diagnose

Een verstoord evenwicht kent meerdere oorzaken, waarvan uitval van een evenwichtsorgaan er maar één is. De uitval kan leiden tot klachten van duizeligheid en onbalans. Patiënten krijgen ook chronisch problemen met onder meer scherp zien. Hun evenwichtsorgaan corrigeert immers niet meer automatisch de positie van de ogen bij bewegingen van het hoofd. Van de Berg: “Meestal stuurt de huisarts de patiënt naar de neuroloog, die niets kan vinden op neurologisch vlak. Ook de oogarts, die de ogen test terwijl de patiënt stil zit, ziet geen afwijkingen. Vaak eindigt een patiënt bij een psycholoog of psychiater, wat op zich niet vreemd is, want door de ernst van de klachten en het uitblijven van een diagnose zit de patiënt niet meer goed in zijn vel. Veel patiënten kunnen hun werk niet meer doen en worden (deels) afgekeurd.”

Duizeligheidscentra

“Gelukkig wordt de situatie in Nederland beter dankzij zo’n 20 Nederlandse duizeligheidscentra waar KNO-artsen en neurologen samenwerken. Hierdoor komt een defect evenwichtsorgaan sneller in beeld”, zegt de Maastrichtse onderzoeker. “Binnenkort krijgt de gezamenlijke website van de centra een diagnostische vragenlijst die helpt bij de keuze voor de juiste hulpverlener (www.duizeligheidscentra.nl).”

“Met de kennis die we bij de eerste groep patiënten opdeden, perfectioneerden we het implantaat. De computer is nu draagbaar, zo groot als een kleine afstandsbediening”

Het implantaat

De ultieme oplossing voor de patiënten is herstel van de functie van het evenwichtsorgaan. Sinds in de jaren ‘60 van de vorige eeuw duidelijk werd dat het evenwichtsorgaan elektrisch te stimuleren is, werken onderzoekers aan een implantaat. Pas in 2012 leidde het onderzoek in Maastricht en Genève tot de implantatie van de eerste kunstmatige evenwichtsorganen,  die met elektroden de zenuwuiteinden in de drie halfcirkelvormige kanalen stimuleren. “We konden dit implantaat alleen in ons laboratorium testen omdat het verbonden was met een flinke computer”, zegt van de Berg. “Met de kennis die we bij de eerste groep patiënten opdeden, perfectioneerden we het implantaat. De computer is nu draagbaar, zo groot als een kleine afstandsbediening.”

Cochleair gedeelte

Het vestibulaire implantaat is vergelijkbaar met een cochleair implantaat. Het bestaat uit een intern deel dat signalen overbrengt op de evenwichtszenuw en een extern deel. Het externe deel bevat gyroscopen die de positie van het hoofd meten. De in Nederland en Zwitserland geteste implantaten bevatten ook een cochleair gedeelte. “De operatie in het binnenoor heeft als risico dat het gehoor beschadigd raakt”, zegt van de Berg. “We zien dat bijvoorbeeld in de VS, waar mensen doof werden na de operatie voor het vestibulair implantaat. Daarom gebruiken we een gecombineerd implantaat. We includeren alleen mensen die ook doof zijn aan het te opereren oor zodat we niets meer kapot kunnen maken, maar juist het gehoor herstellen.”
Inmiddels werken KNO-artsen wereldwijd aan een alternatieve operatietechniek die het gehoor beschermt. “Omdat de meerderheid van de mensen zonder functionerend evenwichtsorgaan wel goed hoort, is het essentieel dat het lukt het gehoor te sparen.”

“We zijn erg tevreden over de resultaten. De ogen van de patiënten corrigeren bewegingen van het hoofd weer”

Trials

Tot nu toe kregen drie patiënten in Maastricht een tweede generatie kunstmatig evenwichtsorgaan. “We zijn erg tevreden over de resultaten. De ogen van de patiënten corrigeren bewegingen van het hoofd weer.” De patiënten doen mee aan een van de twee trials: VertiGO! en VIS, die respectievelijk 8 en 10 patiënten includeren. “VertiGO! heeft als hoofddoel de veiligheid en effectiviteit van chronische stimulatie van de evenwichtszenuw vast te stellen. Met VIS zoeken we uit hoe we het implantaat bij de individuele patiënt moeten afstellen om een maximaal resultaat te bereiken. Net als bij een cochleair implantaat reageert niet iedereen hetzelfde op de aangeboden signalen.”

Vestibuloloog

Van de Berg is al sinds de eerste trial bij het onderzoek naar het kunstmatige evenwichtsorgaan betrokken. Als vanzelf werd hij vestibuloloog. “Er is geen opleiding voor dit vak”, zegt hij. “Als je het leuk vindt dan kun je het best in een van de expertisecentra gaan werken en ervaring opdoen. Het is een discipline-overstijgend vak dat ook kennis vergt van bijvoorbeeld oogheelkunde, neurologie en psychologie.” Dankzij het werk van de vestibulologen in Maastricht, Genève en elders in de wereld (ze kennen elkaar allemaal) komt een vestibulair implantaat steeds dichterbij de dagelijkse praktijk.

Referenties:

  1. Website van het VertiGO! Onderzoek
  2. Minidocumentaire “Nieuw Evenwicht” over het onderzoek en de eerste patiënt met het nieuwe prototype
  3. Gedetailleerde informatie over de werking van het evenwichtsorgaan (en het gehoor)
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”