De kunst van het evenwicht in implantaat gevat

mm
Patrick Marx
Redactioneel,
10 juni 2022

In Maastricht en Genève krijgen 18 mensen een nog experimenteel kunstmatig evenwichtsorgaan als onderdeel van twee klinische trials. Uiteindelijk moet dit vestibulaire implantaat de naar schatting 10 tot 15 duizend Nederlanders die beide evenwichtsorganen missen van hun invaliderende klachten afhelpen.

“De diagnose van uitval van een evenwichtsorgaan is erg lastig en vergt gemiddeld 30 maanden”, zegt KNO-arts en vestibuloloog Raymond van de Berg van het Maastricht UMC+. Hij is lid van een gezamenlijk researchteam dat in Maastricht en Genève het (kunstmatige) evenwichtsorgaan onderzoekt.

“De diagnose van uitval van een evenwichtsorgaan is erg lastig en vergt gemiddeld 30 maanden”

KNO-arts en vestibuloloog Raymond van de Berg

Diagnose

Een verstoord evenwicht kent meerdere oorzaken, waarvan uitval van een evenwichtsorgaan er maar één is. De uitval kan leiden tot klachten van duizeligheid en onbalans. Patiënten krijgen ook chronisch problemen met onder meer scherp zien. Hun evenwichtsorgaan corrigeert immers niet meer automatisch de positie van de ogen bij bewegingen van het hoofd. Van de Berg: “Meestal stuurt de huisarts de patiënt naar de neuroloog, die niets kan vinden op neurologisch vlak. Ook de oogarts, die de ogen test terwijl de patiënt stil zit, ziet geen afwijkingen. Vaak eindigt een patiënt bij een psycholoog of psychiater, wat op zich niet vreemd is, want door de ernst van de klachten en het uitblijven van een diagnose zit de patiënt niet meer goed in zijn vel. Veel patiënten kunnen hun werk niet meer doen en worden (deels) afgekeurd.”

Duizeli
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel