De lening van de eigen woning: voordeliger in box 3?

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
27 oktober 2021

De aftrek van (hypotheek)rente voor de eigen woning in box 1 levert steeds minder fiscaal voordeel op.  In sommige gevallen kan het zelfs verstandig zijn de hypotheek onder te brengen in box 3. In welke gevallen is dit optie? En hoe is dit te realiseren?

De rente van de eigen woning is nog steeds aftrekbaar, maar de rente is al jaren laag en de renteaftrek wordt in de komende jaren steeds verder beperkt. Vanaf 2023 is rente van de eigen woning nog maar aftrekbaar tegen een tarief van maximaal 37%. Daarom kan het soms lonend zijn de eigen-woninglening onder te brengen in box 3.

Naar box 3

Wanneer de eigenwoninglening wordt ondergebracht in box 3, is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar. Na overbrenging van de lening naar box 3 is de schuld hier aftrekbaar. Dit is vooral van belang wanneer u ook ander vermogen bezit, waardoor u in box 3 veel belasting betaalt. In box 3 betaalt u namelijk belastingheffing over een fictief rendement (vastgelegd in de wet), deze heffing wordt hoger naarmate het vermogen hoger is.

Voorbeeld

Woz-waarde woning                                                600.000Eigenwoninglening                                      &n
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel