DOQ

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

De verschillende typen narcistische mensen kennen, hun gedragingen kunnen signaleren en ermee leren omgaan; als zorgverlener is dit van belang om de hulp te verlenen die nodig is. En als dat niet lukt, om op tijd zorg over te dragen. “Narcisten vertonen gedrag waarmee ze hun eigen glazen ingooien”, vertelt Thom van den Heuvel, die als gz-psycholoog/ psychotherapeut in het Radboudumc in Nijmegen is gespecialiseerd in persoonlijkheidsstoornissen. Hij biedt tips en trucs in het omgaan met narcisme in de spreekkamer.

Bij de interactie met een arts in de spreekkamer kan het gedrag van de narcistische patiënt in een neerwaartse spiraal terechtkomen. De trigger voor het gedrag dat zij kunnen vertonen zit al in het moeten zoeken van hulp, legt Thom van den Heuvel uit. “Hulp zoeken van iemand die meer weet dan de patiënt zelf en zich kwetsbaar opstellen, daar is de narcist niet goed in.” Er is volgens Van den Heuvel bij deze patiënten dus altijd een risico op gedrag dat ontspoort, en dat risico is groter naarmate de patiënt angstiger is. “De narcistische patiënt is zich niet bewust van de impact van zijn gedrag. Als de arts niet kan of wil doen wat de patiënt eigenlijk graag wil, kan de patiënt dwingend gedrag gaan vertonen.”

“De interactie met de arts triggert iets in de patiënt waardoor het niet lukt om zich kwetsbaar op te stellen”

Gz-psycholoog/ psychotherapeut Thom van den Heuvel

Continuüm

Van den Heuvel herkent verschillende typen narcisme. Het meest stereotyperende is primair narcisme.

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”


1
0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »