DOQ

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Fantastisch vindt gynaecoloog en overgangsspecialist Dorenda van Dijken de groeiende populariteit van hormoonsuppletie bij overgangsklachten. Want daar zijn veel vrouwen mee geholpen. Maar voor de gezondheid van vrouwen ziet ze geen wonderpil in die hormonen. Op de lange duur is leefstijl bepalend.

Het is lógisch dat steeds meer vrouwen hormonen willen tegen overgangsklachten, vindt Dorenda van Dijken, gynaecoloog in het OLVG in Amsterdam. “Het gebruiken van bio-identieke hormonen helpt: vrouwen kunnen weer slapen en hebben minder opvliegers.” Overal waar ze maar kan verkondigt van Dijken dat overgangsklachten alle aandacht verdienen.

“Mijn persoonlijke mening is dat het terughoudend voorschrijven ook te maken had met onze Calvinistische volksaard”

Gynaecoloog en overgangsspecialist Dorenda van Dijken

Schouders eronder

Artsen voelen steeds minder terughoudendheid bij het voorschrijven van hormonen tegen overgangsklachten als opvliegers, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Tot vreugde van Van Dijken die de afgelopen decennia veel ellende in haar spreekkamer tegenkwam. Ze runt in het OLVG in Amsterdam een zelf opgezette poli voor complexe overgangsklachten waar ze samenwerkt met onder andere internisten en psychiaters.

“Door verkeerde conclusies van een Amerikaanse studie heeft het voorschrijven van hormonen heel lang platgelegen, artsen durfden hun vingers er niet meer aan branden”, vertelt Van Dijken. “Nu gaat het, ook bij de huisarts, mondjesmaat een nieuwe richting op met het v

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »