DOQ

Ontwikkeling therapie alzheimer: ‘science fiction’ omzetten naar ‘science’

Onderzoekers (VU Amsterdam) en neurochirurgen (VUmc) hebben samen aan een studie van levende neuronen uit hersenweefsel gewerkt. Daarmee kunnen ze de cellulaire opbouw van de hersenen in kaart brengen. Die informatie maakt verder onderzoek naar hersenziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, mogelijk. Prof. dr. Huib Mansvelder, hoogleraar Neurofysiologie, gaf leiding aan dit Brainscapes-project. “Samenwerking tussen medische en basale wetenschappers is hard nodig.”

Het Brainscapes-project van prof. dr. Huib Mansvelder en collega’s streeft naar contact tussen genetica, bioinformatica en neurowetenschappen, zodat onderzoekers gezamenlijk nieuwe analytische en functionele methoden kunnen ontwikkelen. Daarmee kunnen ze de gevolgen van risico-genen bestuderen op de functie van specifieke celtypen, hun connecties en functionele werking. Het doel van Brainscapes is om nieuwe aanknopingspunten te ontdekken voor betere therapieën en behandeling van hersenziekten.

Neurofysioloog prof. dr. Huib Mansvelder

Effectgrootte en overrepresentatie

“Als een gen is gevonden dat is geassocieerd met bijvoorbeeld schizofrenie, dan betekent dat nog niet dat we meteen begrijpen hoe die ziekte tot stand komt”, zegt Mansvelder. Deze associaties kennen namelijk een kleine effect size: de mate waarin een afwijking daadwerkelijk aan een ziekte bijdraagt. “Bij genetische afwijkingen is die vaak kleiner dan een procent. Veel genetische variaties samen hebben een grotere effect size, van zo’n twintig procent.”

“Onze studie wilde de genexpressie van celtypen in de hersenschors in kaart brengen, maar ook eiwitten en structuren identificeren die die cellen hun functie geven”

Overrepresentatie

“Als we al die variaties hebben geïdentificeerd, betekent dat nog steeds niet dat we de oorzaak van een ziekte weten”, zegt Mansvelder. “Maar we kunnen dan wel beter begrijpen hoe de ziekte tot stand komt. Dat is de strategie van Brainscapes: kijken naar polygenetische aandoeningen zoals schizofrenie in termen van overrepresentatie van geassocieerde genen in bepaalde types hersencellen. De volgende stap is de zoektocht naar mogelijke aangrijpingspunten.”

Verdwijnende cellen

Mansvelder en zijn collega’s droegen hieraan hun steentje bij in de vorm van een wetenschappelijk artikel*, dat recent werd gepubliceerd in een speciale editie van Nature, die volledig in het teken stond van het Brain Initiative, een Amerikaans project dat een cellulaire atlas van het menselijke brein moet opleveren. “Ons artikel is een van de weinige in deze Nature-editie dat gaat over menselijke hersenen”, zegt Mansvelder. “Het doel van onze studie was de genexpressie van celtypen in de hersenschors in kaart te brengen, maar ook het identificeren van eiwitten en structuren die die cellen hun functie geven.”

“De volgende stap is om de genetische vingerafdruk van deze cellen in kaart te brengen. Die kunnen we gebruiken als adres om ze specifiek te benaderen”

Excitatoire glutamaterge pyramidaalcellen

De onderzoekers gebruikten voor hun studie hersenweefsel dat werd gedoneerd door patiënten die neurochirurgische operaties ondergingen om epilepsie of hersentumoren te behandelen. Die studie wees uit dat de diversiteit van excitatoire glutamaterge pyramidaalcellen in laag 2 en 3 van de menselijke motorische cortex groter was dan bij die van de muis. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor communicatie tussen hersengebieden, legt Mansvelder uit. “We weten dat juist die cellen als eerste verdwijnen bij de ziekte van Alzheimer. De langeafstandscommunicatie verdwijnt als het ware. Als je kijkt naar het fenotype van de ziekte van Alzheimer, vooral naar klachten die samenhangen met een verminderde cognitie, dan is dat een logisch gevolg.”

Gentherapie

Het artikel van de Amsterdamse wetenschappers is slechts een opmaat voor verder onderzoek, zegt Mansvelder. Hij denkt daarbij aan gentherapie, die in het geval van alzheimer-cellen beschermt tegen degeneratie. Maar omdat veel behandelingen van hersenziekten juist vanwege de veelheid aan hersencellen gepaard gaan met bijwerkingen en aspecificiteit, moet een mogelijke nieuwe gentherapie daarom vooral landen op het juiste adres. “De volgende stap is daarom om de genetische vingerafdruk van deze cellen in kaart te brengen. Die kunnen we gebruiken als adres om ze specifiek te benaderen.”

“Een therapie voor alzheimer is wel wat ingewikkelder dan een vaccin tegen het coronavirus”

Science fiction

Mansvelder is zich bewust van de science fiction die dat idee uitstraalt. “We moeten eerst gewend raken aan het feit dat we gentherapie nu al kunnen toepassen. Kijk naar het coronavaccin, waarmee we lichaamscellen de opdracht geven tot het produceren van specifieke eiwitten”, zegt Mansvelder. Een therapie voor alzheimer is wel wat ingewikkelder dan een vaccin tegen het coronavirus. Hij benadrukt daarom het belang van samenwerking tussen medische professionals en basale wetenschappers zoals hijzelf. “Die is hard nodig om meer te weten te komen over de celtypen in de hersenen. Zonder interactie komen we geen stap verder, en zetten we de science fiction nooit om naar science.”

Referentie: Berg, J., Sorensen, S.A., Ting, J.T. et al. Human neocortical expansion involves glutamatergic neuron diversification. Nature 598, 151–158 (2021)

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx