DOQ

De tien belangrijkste onderzoeks­vragen voor kinderen met IBD

Welke vragen hebben kinderen en jongeren met een inflammatoire darmziekte (IBD), hun ouders en hun zorgverleners over de ziekte en de behandeling ervan? En welke tien vinden ze het belangrijkst? Daar is meer inzicht in gekomen met de Top 10 Onderzoeksagenda. Jasmijn Jagt, arts-onderzoeker in het Amsterdam UMC, en Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL, vertellen over het belang van deze onderzoeksagenda.

Per jaar krijgen ongeveer 300 kinderen te horen dat ze IBD hebben, vertelt Jasmijn Jagt, die dit project uitvoerde in het kader van haar promotietraject. Dit betreft het vaakst kinderen in hun tienerjaren. “IBD presenteert zich bij kinderen anders dan volwassenen. Zo hebben kinderen vaker aspecifieke klachten en kan de ziekte van Crohn van invloed zijn op de groei bij kinderen in de puberteit. De afgelopen tientallen jaren was er ook een duidelijke wereldwijde stijging in het aantal kinderen met IBD. Dit maakt het een belangrijk gezondheidsprobleem.” En waar er bij volwassenen met IBD al eerder een onderzoeksagenda was opgesteld, ontbrak deze nog voor kinderen. Maar wat zijn de belangrijkste vragen rond IBD bij kinderen waar wetenschappelijk onderzoek nog een vraag op moet geven?

“We vonden het belangrijk om alle doelgroepen te betrekken bij het onderzoek”

Arts-onderzoeker Jasmijn Jagt

James Lind Alliance

Om hier duidelijkheid over te krijgen is een samenwerkingsverband opgezet tussen Crohn & Colitis NL, de James Lind Alliance (JLA) en Kids with Crohn & Colitis (K-ICC). De methodiek die de JLA heeft ontwikkeld, wordt beschouwd als de gouden standaard voor het opstellen van onderzoeksagenda’s, vertellen Scherpenzeel en Jagt. “De JLA-methodiek bestaat uit verschillende stappen, waarbij allereerst een stuurgroep wordt vastgesteld”, aldus Jagt. “Omdat we het belangrijk vonden alle doelgroepen te betrekken, bestond onze stuurgroep uit kinderen en jongeren, ouders en zorgverleners.” De stuurgroep bewaakte het proces en gaf input, vertelt Scherpenzeel, die onder andere als voorzitter van de stuurgroep betrokken was bij het project.

Vervolgens zijn vragen voor de onderzoeksagenda verzameld. Dit is gedaan via vragenlijsten waarin kinderen en jongeren (tot en met 20 jaar), ouders en zorgverleners gevraagd werd naar de onderwerpen waar volgens hen onderzoek naar gedaan moest worden. Jagt: “Op die manier hebben we 763 onderzoeksvragen verzameld van 222 deelnemers. Sommige vragen vielen af omdat ze buiten de scope van de onderzoeksagenda vielen en andere vragen konden we samenvoegen. Uiteindelijk hielden we 64 vragen over.” Uit literatuuronderzoek dat Jagt vervolgens uitvoerde, bleek dat vijf van deze vragen al beantwoord waren in de literatuur. Scherpenzeel: “De antwoorden op deze vragen zullen we dus nog beter voor het voetlicht moeten brengen.”

“Het mooie was dat de kinderen echt een pleidooi hielden”

Directeur van Crohn & Colitis NL Menne Scherpenzeel

Top 10

De lijst met 59 onbeantwoorde vragen is opnieuw uitgezet onder de doelgroep met de vraag de tien belangrijkste uit te kiezen. De 25 meest gekozen vragen zijn besproken in een eindworkshop, waarin de uiteindelijke Top 10 is vastgesteld.1 “Een aantal vragen sprong er voor mij uit”, zegt Scherpenzeel. Zo blijkt, net als bij volwassenen, ook bij kinderen met IBD vermoeidheid een belangrijk thema te zijn. “De vraag over hoe medicijnen het beste afgebouwd kunnen worden, geeft aan dat kinderen – ondanks dat zij relatief recent de diagnose hebben gekregen – niet alleen bezig zijn met de ziekte onder controle of in remissie te krijgen. Voor hen is het blijkbaar ook belangrijk minder afhankelijk te zijn van de medicatie. En het mooie was dat de kinderen echt een pleidooi hielden voor de vraag over een alternatief voor de endoscopie. Zij vinden dat een heel vervelend onderzoek.” Uiteindelijk is de Top 10 volgens Scherpenzeel en Jagt een mooie consensus tussen alle doelgroepen geworden.

“Binnen de K-ICC is al gesproken over het opzetten van onderzoek naar vermoeidheid bij kinderen met IBD”

Directeur van Crohn & Colitis NL Menne Scherpenzeel

Kinderschoenen

Waarom is het belangrijk dat deze onderzoeksagenda er nu is? Scherpenzeel: “Het onderzoek naar IBD bij kinderen staat – in vergelijking met het onderzoek bij volwassenen – echt nog in de kinderschoenen. Het is belangrijk te realiseren dat kinderen geen kleine volwassenen zijn, onderzoek vraagt bij hen om een andere aanpak. “Een artikel over de Top 10 Onderzoeksagenda en de ontwikkeling ervan is onlangs gepubliceerd in The Lancet Gastroenterology & Hepatology.1 Maar het uiteindelijke doel is volgens Jagt de onderzoeksvragen te vertalen naar wetenschappelijke studies, zodat de vragen goed beantwoord worden. “We hebben de Top 10 Onderzoeksagenda dan ook aangeboden aan ZonMw en binnen de K-ICC is al gesproken over het opzetten van een groot multicenteronderzoek naar het thema vermoeidheid bij kinderen met IBD”, vertelt Scherpenzeel tot slot. “Dat is alvast een hele mooie stap.”

Meer informatie over de Top 10 Onderzoeksagenda is te vinden op de website van Crohn & Colitis NL.

Referentie:

  1. Jagt JZ, Van Rheenen PF, Thoma SMA, et al. The top 10 research priorities for inflammatory bowel disease in children and young adults: results of a James Lind Alliance Priority Setting Partnership. 2023;S2468-1253(23)00140-1.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?

‘We leven in een oceaan van chemicaliën’

Chemische vervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid, waarschuwt Saer Samanipour. Correlaties met gezondheidsproblemen nemen toe, maar wet- en regelgeving blijven achter. “Artsen kunnen een sleutelrol spelen in bewustwording en actie.”

Casus: dame met bultje op de neus

Op het spreekuur presenteert zich een dame van 71 jaar met sinds enkele maanden een bultje op de neus. Het bultje is progressief in omvang en heeft de laatste tijd ook een wondje erop. Het is meestal niet pijnlijk. Wat is uw diagnose?

Bezuinigen op onderzoek maakt de zorg juist duurder

Het kabinet wil bezuinigen op onderzoek. Bas Groot Koerkamp vertelt waarom dit een slecht idee is. “Deze bezuinigingen gaan niet alleen ten koste van de kwaliteit van de zorg, maar zullen de maatschappij op de lange termijn juist op meer kosten jagen.”

Vliegerarts ziet kameraadschap als grote bonus

Marco van Leeuwen combineert zijn passie voor geneeskunde en de luchtmacht als vliegerarts. Tussen medische evacuaties, zorg voor militairen en ziekenhuiswerk vindt hij daar kameraadschap en avontuur. “De kans dat je ingezet wordt, speelt natuurlijk wel in deze tijd.”

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Potentiële bloedtest meet beloop en ernst IBD

Naar dit artikel »

Lees ook: Samen de IBD-zorg verbeteren

Naar dit artikel »