De waarde van humane infectiemodellen bij bestuderen COVID-19

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
1 september 2021

Er is maatschappelijke discussie rondom de inzet van humane infectiemodellen bij onderzoek naar COVID-19. Tijdens een webinar belichtte de KNAW vanuit verschillende invalshoeken de mogelijke voordelen, beperkingen en risico’s van een CHIM met SARS-CoV-2. Sta open voor de kennis die deze studies kunnen opleveren op het gebied van COVID-19, bepleit prof. dr. Heiman Wertheim, hoogleraar Klinische Microbiologie bij het Radboudumc. “We zitten nog steeds midden in een pandemie.”

Binnen Nederland is er veel expertise op het gebied van gecontroleerde humane infectiestudies (controlled human infection models of CHIM): een klinische studie waarin een geselecteerde groep vrijwilligers moedwillig wordt geïnfecteerd met een bekende ziekteverwekker. De onderzoekers krijgen zo meer informatie over de afweer, transmissie en eventuele therapieën voor de infectie.

Hoogleraar Klinische Microbiologie prof. dr. Heiman Wertheim (Foto: Andreas Terlaak)

Onderzoek met CHIM naar COVID-19

Ook rondom COVID-19 zijn er nog veel vragen die mede met een CHIM efficiënt kunnen worden onderzocht. Zo verschillen ziektebeloop en de werkzaamheid van vaccins per leeftijdsgroep. En er is nog weinig bekend over ontstaan en beloop van long COVID, de chronische variant van COVID-19. Ook is kennis over verspreiding van het virus en de invloed van bijvoorbeeld mondkapjes op die verspreiding aan verandering onderhevig.

Toch bestaat er veel maatschappelijke discussie rondom CHIMs en de veiligheidsaspecten van deze studies. Tijdens een webinar belichtte de KNAW daarom van

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel