DOQ

De wijk in om vaccinatiebereidheid inwoners te vergroten

De Rotterdamse huisarts Shakib Sana en Robin Peeters, internist Erasmus MC en voorzitter Nederlandse Internisten Vereniging, trokken samen de wijk in om inwoners te overtuigen van het belang van vaccinatie tegen corona. Aios Christianne van Lieshout verrichtte soortgelijk missiewerk onder de verpleegkundigen van het Leidse ziekenhuis Alrijne. In beide gevallen met succes.

Sana en Peeters ontmoetten elkaar bij een uitzending van TV Rijnmond over de coronavaccinatie. Peeters vertelde daarin over de vol liggende corona-afdeling in zijn ziekenhuis, Sana over de lage opkomst voor de vaccinatie in zijn huisartspraktijk. “In de kwetsbare wijk Delfshaven waarin ik werk, ging de vaccinatiebereidheid hard omlaag na de uitgebreide berichtgeving over de zeldzame bijwerkingen bij vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. En dat terwijl in de ziekenhuizen code zwart dreigde”, vertelt Sana. “Het was duidelijk dat we iets moesten doen.” Peeters: “En met spoed, want in ons ziekenhuis hadden we juist veel mensen uit de kwetsbare wijken op de verpleegafdelingen en de IC liggen.”

Huisarts Shakib Sana


De wijk in

Dus de twee kwamen samen in actie. Op 24 april deden ze een breed gesteunde, landelijke oproep om de informatie- en vaccinatiekloof te verkleinen. Na een paar weken trokken ze, gekleed in witte jassen, samen met andere artsen en met medische studenten de wijk in. Om mensen aan te spreken, voor te lichten en als het enigszins kon ook ter plekke te vaccineren. “Maar dat niet alleen”, vertelt Peeters. “We benaderden ook alle medische beroepsgroepen om mee te werken aan een oproep aan het ministerie van VWS en de gemeenten om goede en gerichte informatie te bieden aan deze mensen. En om een toolkit voor huisartsen in kwetsbare wijken te bieden, zodat zij goed geïnformeerd weerwoord  kunnen bieden tegen mensen die zich zorgen maakten. Bijvoorbeeld over chips in het vaccin en overlijden binnen 24 uur na vaccinatie. Een oproep waarop die verenigingen zonder uitzondering enthousiast reageerden, wat ook écht heeft gewerkt om ons doel te bereiken.”

“Kinderen die tegen vaccinatie zijn, gaan dus ook niet voor hun ouders regelen dat die een vaccin krijgen”

Huisarts Shakib Sana

Barrières

Het was niet alleen de misinformatie over vaccinatie die veel mensen parten speelde, merkten de twee. “Er zijn ook andere barrières”, zegt Sana. “Denk aan kinderen die tegen vaccinatie zijn en die dus ook niet voor hun ouders gaan regelen dat die een vaccin krijgen. Maar denk ook aan mensen aan de onderkant van de maatschappij, voor wie een busrit naar een priklocatie al geld kost dat ze niet hebben.” Peeters vult aan: “En denk ook aan mensen die de brief over vaccinatie wel hebben gekregen, maar die niet begrijpen. Of mensen die de online aanmeldingsprocedure niet begrijpen.”

“Al in de tweede week zagen we heel veel mensen terug die we eerder hadden gesproken”

Internist Robin Peeters
Internist prof. dr. Robin Peeters

De markt op

De twee hebben, samen met een team van huisartsen, medisch specialisten uit omringende ziekenhuizen, apothekers, medische studenten en GGD’s al meer dan vijftienhonderd vaccinaties gezet, op inmiddels drie locaties. Eerst gewoon ter plekke op de markt, later in ter beschikking gestelde buurthuizen. Inmiddels heeft de GGD een deel van het werk overgenomen. “Al in de tweede week zagen we heel veel mensen terug die we eerder hadden gesproken en die dus de tussenliggende tijd hadden gebruikt om te beslissen zich toch te laten vaccineren”, zegt Peeters. “Natuurlijk hebben we niet iedereen kunnen overtuigen, maar dat respecteren we ook.”

De markt op om te informeren en te vaccineren

“We vinden dat een informatiekloof niet mag leiden tot een gezondheidskloof”

Internist Robin Peeters

Gezondheidskloof.nl

Het initiatief trok de aandacht van andere artsen, en ook van medische studenten, die ook de wijken ingetrokken zijn. Daarom is nu ook de website gezondheidskloof.nl opgezet als platform voor vraag en aanbod van informatie over corona en vaccinaties. “De reden hiervoor is dat we vinden dat een informatiekloof niet mag leiden tot een gezondheidskloof”, aldus Peeters. “En de dreiging hiervan speelt overal in Nederland. Dus we zijn heel blij dat nu ook in andere steden initiatieven zijn opgezet om zoveel mogelijk mensen te vaccineren.”


“Ik merkte dat mensen weinig wisten over de vaccinatie. Dat leidde tot angst voor bijwerkingen, maar bijvoorbeeld ook voor effecten op de lange termijn of onvruchtbaarheid”

Aios Christianne van Lieshout

Ongeruste verpleegkundigen

In het LUMC merkte aios Christianne van Lieshout dat ook onder verpleegkundigen sprake was van veel onduidelijkheid en terughoudendheid over de vaccinatie. “Niet iedereen was direct bereid om zich te laten vaccineren”, vertelt ze. “Dus ben ik voorlichting gaan geven op diverse afdelingen. Daarbij merkte ik dat mensen weinig wisten over de vaccinatie. Dat leidde tot angst voor bijwerkingen, maar bijvoorbeeld ook voor effecten op de lange termijn of onvruchtbaarheid. Ook vroegen veel verpleegkundigen zich af hoe het mogelijk was dat de vaccins in zo’n korte tijd waren ontwikkeld en toch effectief en veilig waren.”


Enthousiast ontvangen

Waarom leefden juist bij verpleegkundigen zoveel vragen? “Ik denk dat de artsen inmiddels al meer kennis hadden opgedaan over de vaccinatie”, zegt Van Lieshout. “Misschien hebben ze vanuit hun werk ook wat meer vertrouwen in de wetenschap, omdat ze daarin meer onderlegd zijn. Dat kan eveneens een rol hebben gespeeld. Mensen vonden bovendien dat er vanuit de overheid weinig voorlichting kwam. Of ze deden zelf niet genoeg moeite om actief op zoek te gaan naar informatie. Hoe dan ook, de voorlichting werd enthousiast ontvangen en bleek ook echt te helpen. Achteraf heb ik van veel verpleegkundigen gehoord dat ze toch hadden besloten om zich te laten vaccineren en dat ze zelfs aan mensen in hun omgeving hadden aangeraden om dit ook te doen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”


0
Laat een reactie achterx