De zorg bij psoriasis kan zinniger

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
20 december 2021

De zorg voor mensen met psoriasis kan op een aantal punten zinniger, concludeerde het Zorginstituut Nederland. Naar aanleiding daarvan onderzoeken de betrokken partijen nu welke concrete verbeteringen in het zorgtraject nodig en mogelijk zijn. Dermatoloog Ewout Baerveldt, voorzitter van de richtlijncommissie psoriasis van de NVDV, licht alvast een tipje van de sluier op. Met name in de samenwerking tussen eerste en tweede lijn kunnen, wat hem betreft, nog stappen gemaakt worden.

Het Zorginstituut Nederland licht regelmatig onderdelen van het verzekerde pakket systematisch door naar de kwaliteit en doelmatigheid van de geleverde zorg. Dit alles onder het motto van het ZiNL: ‘Van goede zorg verzekerd: niet meer dan nodig en niet minder dan noodzakelijk’. In 2019 was het de beurt aan de dermatologie, wat leidde tot het screeningsrapport Systematische Analyse Ziekten van huid en onderhuid. Ten aanzien van de zorg bij psoriasis constateert het ZiNL in dit rapport dat er verbeteringen mogelijk zijn.  Onder andere in de snelheid van het stellen van de diagnose, de aandacht voor comorbiditeit, de toegang tot de tweedelijnszorg en de ondersteuning tijdens de behandeling. In de (nu lopende) verdiepingsfase gaan alle betrokken partijen op zoek aanpassingen die de zorg (nog) zinniger maken.

Dermatoloog dr. Ewout Baerveldt

Richtlijnen aanpassen

“Eén punt hierbij is de herziening van de NVDV-richtlijn psoriasis”, zegt Baerveldt die voorzitter is van de commissie die deze richtlijn momenteel herziet. “Daarbij zijn we niet alleen bezig de richtlijn aan te passen aan de nieuwe medicijnen die de afgel

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel