DOQ

‘Deltaplan moet hartfalenzorg toekomstbestendig maken’

“De behandeling van patiënten met hartfalen moet beter”, vindt Jozine ter Maaten. Zij is cardioloog in het UMCG en medisch leider van het Deltaplan Hartfalen. In dit project hebben drie partijen de handen ineengeslagen. Het doel: de hartfalenzorg optimaliseren en de maatschappelijke bewustwording van hartfalen verbeteren.

Er zijn naar schatting 600 duizend Nederlanders met hartfalen en het aantal neemt snel toe. Als we niets doen, zal de prevalentie in 2030 met 42% zijn gestegen. “De manier waarop we de hartfalenzorg momenteel organiseren, is niet toekomstbestendig”, zegt Jozine ter Maaten. “Er liggen nu al heel veel mensen met hartfalen in onze ziekenhuizen. We behandelen patiënten met acuut hartfalen sinds de jaren tachtig op dezelfde manier en hebben weinig vooruitgang geboekt. Dat moet anders.”

“Mensen weten niet wat ze zelf kunnen doen om hartfalen te voorkomen en vroeg te herkennen”

Cardioloog Jozine ter Maaten

Meer bekendheid, minder leed

Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van de Hartstichting dat maar een op de vijf Nederlanders kan omschrijven wat hartfalen is. “Mensen weten niet wat de ziekte inhoudt, hoe ernstig die is en wat ze zelf kunnen doen om hartfalen te voorkomen”, aldus Ter Maaten. “Dat terwijl meer bekendheid met de ziekte veel leed kan voorkomen.”

Het Deltaplan Hartfalen, dat 1 mei 2023 van start is gegaan, wil de hartfalenzorg optimaliseren en de maatschappelijke bewustwording verbeteren. Het initiatief sluit aan bij de missie van de DCVA om de ziektelast van cardiovasculaire aandoeningen in 2030 te verminderen met 25 procent.

Het Deltaplan Hartfalen is een gezamenlijk initiatief van de DCVA (Dutch CardioVascular Alliance), de Nederlandse Hartstichting en het Netherlands Heart Institute (NLHI). De drie partijen financieren het project. Daarnaast is er een stuurgroep met afgevaardigden van deze partijen en van (onder andere) de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), patiëntenvereniging Harteraad, CCU-verpleegkundigen, de huisartsen en geriaters.

“Het Hartfalenplatform maakt samenwerking gemakkelijker”

Platform en Hartfalenweek

Als eerste stap is onlangs de website van het Deltaplan Hartfalen gelanceerd. “Daarmee hebben we een plek gecreëerd die ons zichtbaar maakt”, vertelt Ter Maaten. “Een belangrijk onderdeel van de site is het Hartfalenplatform. Hierop verzamelen we alle lopende onderzoeken, projecten en best practices op het gebied van hartfalen. Op die manier maakt het Hartfalenplatform samenwerking gemakkelijker en hiaten in de hartfalenzorg en onderzoek inzichtelijk. Ik nodig collega-cardiologen, maar bijvoorbeeld ook huisartsen, uit om ontbrekende onderzoeksinitiatieven en best practices aan ons te melden.”

Een tweede stap is de organisatie van de Hartfalenweek van 22 tot en met 28 april 2024. “In die week willen we de bewustwording van hartfalen verbeteren bij zowel beleidsmakers als het grote publiek. Voor die eerste groep komt er een landelijk symposium. Daarnaast worden op regionaal niveau hartfalendagen georganiseerd met informatie en activiteiten voor patiënten, familie en andere geïnteresseerden.”

“Het is belangrijk dat we over de grenzen van de eerste en tweede lijn heen kijken”

Juiste Zorg op Juiste Plek

Als derde stap werkt het Deltaplan Hartfalen, samen met NVVC Connect, aan de juiste hartzorg op de juiste plek. Ter Maaten: “Veel patiënten met hartfalen zijn onder behandeling in de huisartsenpraktijk. De vraag is of dat voor al deze mensen de juiste plek is. Wellicht moet er meer ruimte komen voor anderhalvelijnszorg. Voor optimalisatie van hartfalenzorg is het, naar mijn idee, belangrijk dat we over de grenzen van de eerste en tweede lijn heen kijken. De huidige financieringsstructuur maakt dat op dit moment niet altijd makkelijk.”

Het Deltaplan Hartfalen werkt daarom nauw samen met NVVC Connect in de initiatieven die al lopen voor de juiste hartzorg op de juiste plek. “Hopelijk kunnen we uit die regionale initiatieven best practices identificeren die geschikt zijn om op grotere schaal te implementeren.”

Betere uitkomsten

Met de genoemde stappen hopen de partijen in het Deltaplan Hartfalen de hartfalenzorg efficiënter en meer toekomstbestendig te organiseren. Plannen voor de langere termijn zijn er ook. “Er gaat nog heel veel komen”, belooft Ter Maaten. “Zo zou ik in de toekomst bijvoorbeeld graag een onderzoekconsortium willen opzetten.”

Wanneer het Deltaplan Hartfalen voor haar geslaagd is? “Als we hartfalen beter op de kaart hebben kunnen zetten. Maar vooral als ik mijn patiënten met hartfalen betere uitkomsten kan bieden door ze op de beste – misschien een meer gepersonaliseerde – manier te behandelen.”

Meer informatie: www.deltaplanhartfalen.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.


0
Laat een reactie achterx