DOQ

‘Denk bij problemen van ggz-aard ook aan de omgeving’

De last van mantelzorgers van mensen met psychische kwetsbaarheid is heel erg ongezien en onbenoemd, meent huisarts Henri Spaan. In zijn praktijk in Sliedrecht is een pilot uitgevoerd waarbij deze mantelzorgers actief informatie en zo nodig ondersteuning krijgen aangeboden. Deze samenwerking van het mantelzorgpunt van de gemeente, de huisarts en de POH-GGZ, zorgt vooral voor meer bewustwording van de belasting van mensen in de omgeving van de ggz-patiënt.

De pilot is in 2023 uitgevoerd. Inmiddels staat vast dat het project uitgebreid wordt naar andere huisartspraktijken in de regio, zegt Henri Spaan, huisarts in Sliedrecht. “In een tussenevaluatie gaven de mantelzorgers aan dat ze daadwerkelijk geholpen zijn met gesprekken met de mantelzorgconsulent en de concrete hulp die ze daarna kregen aangeboden. Ook mantelzorgers die (nog) geen hulp nodig hadden, vonden het prettig dat de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen bestaat.”

“Mantelzorgers melden zich pas bij de huisarts als zich klachten ontwikkelen”

Huisarts Henri Spaan

Ongezien en onbenoemd

Henri Spaan wil meer aandacht voor de last van mantelzorgers van mensen met psychische kwetsbaarheid. “Bij mantelzorgers van somatische patiënten is de tijd en aandacht meer afgebakend met bijvoorbeeld de wondzorg en specialistenbezoek. Zorg voor iemand met een psychische aandoening interfereert met het eigen leven vanaf het moment dat de patiënt uit bed komt.” POH-GGZ Clarien van der Wilt geeft aan dat deze groep mantelzorgers na mensen die een patiënt met dementie begeleiden, het zwaarst belast zijn. “Maar zij zien zichzelf niet als mantelzorger.” “Zij melden zich vaak pas bij de huisarts als zich klachten ontwikkelen, vaak een burn-out of depressie”, merkt Spaan. “Pas als je nagaat welke factoren meespelen bij hun eigen problemen komt aan het licht dat de psychische aandoening van partner of kind het leven sterk beïnvloedt.”

“Als de mantelzorger merkt dat de problemen langer gaan duren, verandert het perspectief”

POH-GGZ Clarien van der Wilt

Buiten beeld

Huisartsen weten ook niet altijd van patiënten dat ze een mantelzorgtaak hebben, omdat een ggz-instelling de behandeling van deze naaste heeft overgenomen en de situatie bij de huisarts uit beeld raakt. En als de psychische problematiek wel bekend is en de mantelzorger zelf voor een gezondheidsklacht bij de huisarts komt, heeft de huisarts hooguit tijd om even in te haken op hoe het thuis gaat. Mantelzorgers hebben ook niet meteen bij een ggz-diagnose van hun naaste behoefte aan ondersteuning, weet Van der Wilt, die naast POH-GGZ ook coördinator GGZ Preventie is bij Yulius, de regionale organisatie voor de geestelijke gezondheidszorg. “Het eerste jaar na het ontstaan van de klachten is de behoefte meestal beperkt. Als de mantelzorger merkt dat de problemen langer gaan duren, verandert het perspectief. Dan beseffen ze dat ze zich langdurig moeten aanpassen en hebben ze meer ondersteuningsvragen.”

Mantelzorgondersteuning

Grotere ggz-instellingen bieden wel mantelzorgondersteuning, maar de meerderheid van patiënten is daar niet in behandeling of bevindt zich vanwege wachtlijsten lange tijd in de eerste lijn. Kleinere ggz-instellingen of psychologenpraktijken begeleiden mantelzorgers niet. De gemeente is verantwoordelijk voor de mantelzorgondersteuning vanwege de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), maar veel mantelzorgers van psychisch kwetsbare patiënten melden zich daar niet.

Uit contacten van de gemeente Sliedrecht met Movisie, het kennisinstituut voor sociale vraagstukken, is de pilot voortgekomen om ggz-mantelzorgers actief ondersteuning aan te bieden. Het mantelzorgpunt met mantelzorgconsulent Suzanne Lankhorst, huisarts Spaan en POH-GGZ  Van der Wilt ontwikkelden een proef voor het verzorgingsgebied van huisartsenpraktijk Jong & Oud in Sliedrecht. De bedoeling is om in een zo vroeg mogelijk stadium het gesprek met de naasten aan te gaan. De pilot wil bewustwording creëren, zodat mantelzorgers zichzelf als zodanig zien en gezien worden, de mate van ervaren belasting in kaart brengen, informatie geven over de mogelijkheid van ondersteuning en zo nodig doorverwijzen om ondersteuning in gang te zetten.

“Binnen no-time vonden we 15 mensen die we konden bellen”

Bewustzijn

“In de maand voor we de pilot startten, zijn we nagegaan welk soort mensen behoefte hadden aan meer ondersteuning. Binnen no-time vonden we 15 mensen die we konden bellen. Blijkbaar weet je wel wie die mensen zijn, maar zijn we nooit op het idee gekomen om dat actief te vragen”, zegt Spaan. “We vragen nu aan deze mensen of ze het fijn vinden om samen met de mantelzorgconsulent te exploreren of er belasting is, waar die dan ligt en of ze daar ondersteuning bij willen. Het is een neutraal gesprek waarbij mantelzorgers zicht krijgen op de ondersteuningsmogelijkheden”, vervolgt Van der Wilt. Doorverwijzen is niet de standaard: sommige mensen hebben voldoende aan een paar gesprekken, anderen komen terug naar de praktijk voor passende begeleiding van de POH-GGZ, krijgen praktische hulp van de gemeente of kunnen meedoen met een specifieke ondersteuningsgroep voor naasten van mensen met ggz-problemen. De pilot creëert vooral bewustwording en is een extra toegang tot het mantelzorgloket van de gemeente, is de conclusie van Spaan voor nu. “Alle mensen die in onze praktijk werken, weten nu: denk bij problemen van ggz-aard ook aan de omgeving en de mogelijkheid van het mantelzorgloket.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”