DOQ

Depressieve oudere groter risico op functieverlies

Bijna veertig procent van de acuut opgenomen ouderen ervaart milde tot ernstige depressieve klachten tijdens een ziekenhuisopname. Dit kan tot drie maanden na ontslag duren. De gevolgen hiervan zijn niet mals: deze patiënten hebben een grotere kans op het ontwikkelen van functieverlies en op overlijden binnen drie maanden na ziekenhuisopname. Uit onderzoek van psycholoog-onderzoeker Lucienne Reichardt blijkt bovendien dat deze groep vaker last heeft van valincidenten. Voor haar onderzoek includeerde ze een groot aantal patiënten uit Tergooi.

Betere interventies ontwikkelen

Hoewel er al veel onderzoek is gedaan naar depressieve symptomen onder ouderen, is er nog niet eerder gekeken naar het beloop van depressieve klachten onder zeventigplussers tot en met drie maanden na ontslag na een acute ziekenhuisopname. De impact van zo’n opname zorgt er vermoedelijk voor dat ouderen meer kans hebben op het ontwikkelen van dit soort klachten. Voor haar promotieonderzoek doet psycholoog-onderzoeker Lucienne Reichardt vanuit het Amsterdam UMC hier onderzoek naar binnen de zogenoemde HOSPITAL-ADL Study; Hospital-Associated-Disability and impact on daily Living. In dit onderzoeksverband worden diverse studies gedaan naar mechanismen die ten grondslag liggen aan functieverlies bij ouderen na ziekenhuisopname. Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om functieverlies tegen te gaan door het ontwikkelen van betere interventies.

Vermoeidheid oorzaak of gevolg?

Reichardt werkte voor haar onderzoek zes maanden in Tergooi. Haar meest opmerkelijke conclusie is dat de veertig procent ouderen die milde tot ernstige depressieve klachten heeft tijdens een acute ziekenhuisopname en na ontslag, nadien een beduidend grotere kans heeft om te vallen, functieverlies te ontwikkelen en te komen overlijden. Momenteel onderzoekt ze welke symptomen binnen een depressie voorspellend zijn voor deze negatieve uitkomstmaat. Reichardt: ‘Causaliteit is lastig. Is vermoeidheid het gevolg of de oorzaak van depressieve klachten? We vermoeden dat er sprake is van een vicieuze cirkel, waarbij bijvoorbeeld de kans op somberheid toeneemt als iemand vermoeid is en dat die vermoeidheid er weer voor zorgt dat je nog somberder kan worden. We onderzoeken nu hoe negatieve uitkomstmaten het best kunnen worden voorkomen. Hierbij richten we ons op de depressieve symptomen, apathie en de vermoeidheidsklachten.’

Bron: Wetenschapsjournaal 02/2018, Tergooi

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx