DOQ

Derdehands rook: een gevaar voor kinderen

Een persoon of ruimte die naar tabaksrook ruikt, verspreidt actief rookdeeltjes die een gevaar vormen voor de gezondheid van kleine kinderen. Ze lopen een aantoonbaar risico op klachten van hun luchtwegen. Aangezien derdehands rook hardnekkig is en poetsen overleeft, is voorlichting over de gevaren en vooral stoppen met roken de enige manier om ervan af te komen.

Neonatoloog Jasper Been schrok toen hij hoorde hoe derdehands rook doordringt tot op de neonatologie IC en daar de gezondheid van de kleinste en meest kwetsbare kinderen bedreigt. Zo is handen wassen, met water en zeep of alcohol, onvoldoende om nicotine te verwijderen. Een recente studie van Amerikaanse neonatologen1 toonde aan dat mensen na het wassen nog steeds nicotinedeeltjes op hun huid hebben die ze mee kunnen nemen naar de neonatologie IC. Deze en andere vergelijkbare bevindingen zetten Been aan tot het creëren van bewustwording over dit probleem.

“Even je huis schoonmaken met een nat doekje helpt niet. De rookdeeltjes blijven maandenlang aanwezig”

Neonatoloog Jasper Been

Wat is derdehands rook?

Derdehands roken is een term afgeleid uit de Engelstalige literatuur, waar meeroken tweedehands roken heet. Derdehands rook bestaat uit rookdeeltjes die achterblijven in de omgeving. Ze hechten aan kleding, haren en allerlei oppervlakken zoals tapijt, gordijnen en muren. Derdehands rook bevat een deel van de schadelijke stoffen uit tabaksrook zoals as, teerdeeltjes, nicotine, en carcinogene stoffen als nitrosamines. Bovendien veranderen de deeltjes door oxidatie in weer andere mutagene en kankerverwekkende stoffen.

Hardnekkig

“Een van de meest zorgelijke aspecten is de hardnekkigheid van derdehands rook”, zegt Been. “Even je huis schoonmaken met een nat doekje helpt niet. De rookdeeltjes blijven maandenlang aanwezig. Een studie keek bijvoorbeeld naar niet-rokende gezinnen die verhuisden naar een huis waar eerst rokers woonden. Twee maanden na de verhuizing heeft een derde van de niet-rokers aantoonbaar nicotine in en op het lichaam.” Nicotine wordt bij onderzoek naar derdehands roken gebruikt als meetbare maat voor de blootstelling aan de rook.

“Juist de kleinste kinderen zijn kwetsbaar omdat ze over de grond kruipen en allerlei voorwerpen vastpakken en in hun mond stoppen”

In het lichaam

Derdehands rook dringt via inademing, inslikken en de huid het lichaam binnen. “Dit maakt juist de kleinste kinderen kwetsbaar omdat ze over de grond kruipen en allerlei voorwerpen vastpakken en in hun mond stoppen”, zegt Been. Onderzoek laat zien hoe makkelijk derdehands rook in het lichaam komt. Proefpersonen die in een geventileerde kamer verblijven waar eerder iemand rookte, nemen de aanwezige nicotine via hun huid op. Tot enkele dagen na het verblijf is nicotine in hun urine aantoonbaar. Been: “Als je een stukje tapijt uit een huis waar gerookt wordt in de kooi van ratten of muizen legt, dan kun je na verloop van tijd DNA-schade bij deze dieren aantonen.”

“De kans op klachten van de luchtwegen ligt bij de derdehands rokers 20% hoger dan bij de kinderen van niet rokers”

Luchtwegklachten

Dat derdehands rook daadwerkelijk gezondheidsschade oplevert werd meermaals aangetoond. Been: “Een Japanse studie2 vergeleek de gezondheid van kinderen van niet- rokers met die van kinderen van wie de ouders alleen buiten roken.3 De kans op klachten van de luchtwegen – infecties, hoesten, piepen – ligt bij de derdehands rokers 20% hoger dan bij de kinderen van niet rokers. Ter vergelijking: de kans op luchtwegklachten door meeroken bedraagt bij kinderen ongeveer 30% en ligt daarmee in dezelfde orde van grootte.”

“Juist bij de groep die het nodig heeft is het bewustzijn over derdehands roken lager”

Bewustwording

“Derdehands roken is een relatief nieuw concept dat meer bekendheid verdient”, zegt Been. “Tot voor kort adviseerden we ouders die roken om dat vooral buiten te doen om te voorkomen dat hun kinderen meeroken. Nu weten we dat deze ouders de rook mee naar binnen slepen waardoor jonge kinderen nog steeds een verhoogd risico op luchtwegklachten hebben. Voorlichting hierover aan de ouders is daarom belangrijk en stoppen met roken de beste oplossing. De kennis over derdehands roken in de bevolking neemt toe, maar jammer genoeg vooral bij mensen die de kennis niet nodig hebben omdat ze niet roken. De conclusie van een recente Turkse studie3, bijvoorbeeld, is dat zwangeren die rookten minder kennis over derdehands roken hebben dan zwangeren die niet rookten. Dit geeft dus aan dat juist bij de groep die het nodig heeft het bewustzijn over derdehands roken lager is. Het blijft lastig om de kennis bij de rokers te krijgen.”

“Geef altijd een stopadvies en leidt rokers naar de juiste zorg”

Stop met roken

“Kinderen hebben zelf geen keuze over meeroken of derdehands roken. Preventie door het stoppen met roken te bevorderden is de beste oplossing. Het is daarom belangrijk dat zorgverleners zich ervan bewust zijn dat stoppen met roken meer kans van slagen heeft als mensen daar hulp bij krijgen. Geef daarom altijd een stopadvies en leidt rokers naar de juiste zorg.”

Referenties:

  1. Northrup TF, Stotts A, Suchting R, et al. Handwashing Results in Incomplete Nicotine Removal from Fingers of Individuals who Smoke: A Randomized Controlled Experiment. Am J Perinatol. 2022 Nov;39(15):1634-1642.
  2. Yamakawa M, Yorifuji T, Kato T, et al. Maternal smoking location at home and hospitalization for respiratory tract infections among children in Japan. Arch Environ Occup Health. 2017;72:343-50.
  3. Özpinar S, Demir Y, Yazicioğlu B, Bayçelebi S. Pregnant women’s beliefs about third-hand smoke and exposure to tobacco smoke. Cent Eur J Public Health. 2022 Sep;30(3):154-159.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx