Derdehands rook: een gevaar voor kinderen

mm
Patrick Marx
Redactioneel,
2 januari 2023

Een persoon of ruimte die naar tabaksrook ruikt, verspreidt actief rookdeeltjes die een gevaar vormen voor de gezondheid van kleine kinderen. Ze lopen een aantoonbaar risico op klachten van hun luchtwegen. Aangezien derdehands rook hardnekkig is en poetsen overleeft, is voorlichting over de gevaren en vooral stoppen met roken de enige manier om ervan af te komen.

Neonatoloog Jasper Been schrok toen hij hoorde hoe derdehands rook doordringt tot op de neonatologie IC en daar de gezondheid van de kleinste en meest kwetsbare kinderen bedreigt. Zo is handen wassen, met water en zeep of alcohol, onvoldoende om nicotine te verwijderen. Een recente studie van Amerikaanse neonatologen1 toonde aan dat mensen na het wassen nog steeds nicotinedeeltjes op hun huid hebben die ze mee kunnen nemen naar de neonatologie IC. Deze en andere vergelijkbare bevindingen zetten Been aan tot het creëren van bewustwording over dit probleem.

“Even je huis schoonmaken met een nat doekje helpt niet. De rookdeeltjes blijven maandenlang aanwezig”

Neonatoloog Jasper Been

Wat is derdehands rook?

Derdehands roken is een term afgeleid uit de Engelstalige literatuur, waar meeroken tweedehands roken heet. Derdehands rook bestaat uit rookdeeltjes die achterblijven in de omgeving. Ze hechten aan kleding, haren en allerlei oppervlakken zoals tapijt, gordijnen en muren. Derdehands rook bevat een deel van de schadelijke stoffen uit tabaksrook zoals as, teerdeeltjes, nicotine, en carcinogene stoffen als nitrosamines. Bovendien veranderen de deeltjes door oxidatie in weer andere mutagene en kankerverwekkende stoffen.

H
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , ,
Deel dit artikel