Diagnose en behandeling diepveneuze trombose vaker bij de huisarts

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
29 juni 2022

De ruim 500 artsen die zijn aangesloten bij NEO Huisartsenzorg, kunnen zich sinds maart bij twijfel over diepveneuze trombose laten ondersteunen door internisten uit Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. “We streven naar een dialoog tussen huisarts en medisch specialist om, als het verantwoord is, de patiënt in de eerste lijn te houden”, zegt huisarts Guido Adriaansens. Internist en vasculair geneeskundige Anne Esselink vult aan: “Deze formule past in de zorg van de toekomst.”

Donderdagmiddag vier uur. Een vrouw van 94 jaar wordt binnengebracht op de SEH van Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Eerder die middag had mevrouw zich bij de huisarts gemeld met een dik onderbeen. Daarvan had ze al twee dagen last. De huisarts had aan een trombosebeen gedacht, maar twijfelde over de diagnose en behandeling en had haar naar de SEH verwezen.

“Te vaak komen mensen zonder bewezen diepveneuze trombose naar het ziekenhuis of mensen met bewezen DVT waarbij we de zorg optimaler hadden kunnen organiseren”

Internist en vasculair geneeskundige Anne Esselink

Prettiger

“Dit is heel belastend voor de patiënt”, vertelt internist en vasculair geneeskundige Anne Esselink uit CWZ. “Eerst vervoer naar het ziekenhuis en diagnose op de SEH. Daarna behandeling op de polikliniek. En vervolgens overleg tussen zorgverleners en mantelzorgers over de begeleiding van mevrouw in de komende periode. Het kan uren duren voordat zij het ziekenhuis verlaat. Het zou

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , ,
Deel dit artikel