Diagnose slaapepilepsie bij kinderen kan vroeger

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
15 januari 2021

Kinderen met het ESES-syndroom, epilepsie met status epilepticus in slaap, worden vaak niet of te laat gediagnosticeerd. Dat heeft gevolgen voor behandeling en het beperken van hersenschade, zo blijkt uit onderzoek.  

Kinderen met het ESES-syndroom lijden aan continue epileptische activiteit tijdens de nacht, terwijl ze overdag zelden of nooit epileptische aanvallen hebben. Het is niet bekend hoeveel kinderen het ESES-syndroom hebben, omdat het lastig waar te nemen is. Hoewel kinderen tijdens de puberteit vaak over het syndroom heen groeien, kan het tot die tijd schade veroorzaken aan het brein. Behandeling is mogelijk om die schade te beperken, maar dan is een tijdige diagnose belangrijk. 

(Foto: Pixabay)

Thalamusbeschadiging 

Arts-onderzoeker dr. Bart van den Munckhof vond tijdens zijn promotieonderzoek dat een groot deel, 90 procent van de kinderen, op termijn ESES krijgt na beschadiging van de thalamus. Daarnaast ontdekte hij dat verhoogde ontstekingsactiviteit een rol speelt bij het ontstaan van epilepsie en ESES. Verder bevestigde Van den Munckhof met een meta-analyse de theorie dat normale anti-epileptica vaak niet effectief zijn bij de behandeling van ESES, in tegenstelling tot benzodiazepines of corticosteroïden. Tot slot maakten de onderzoekers een begin met het meten van ontstekingsactiviteit, waarmee ze kunnen voorspellen welke kinderen wel en niet op een behandeling reageren.  

Diagnose 

Van den Munckhof en zijn collega’s vinden dat ESES onderbelicht blijft, terwijl de effecten van hersenschade door het syndroom ernstig zijn. Ze pleiten voor een snellere diagnose en stellen voor dat alle kinderen met een thalamusbeschadiging of ontstekingen in de hersenen worden gezien door een neonatoloog of kinderneuroloog om ESES zo vroeg mogelijk te herkennen.  


Referentie: Van den Munckhof B, Arzimanoglou A, et al. Corticosteroids versus clobazam in epileptic encephalopathy with ESES: a European multicentre randomised controlled clinical trial (RESCUE ESES*). https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-020-04874-2 (dit is een deel van het onderzoek). 
Het volledige onderzoek is te lezen via http://dspace.library.uu.nl/handle/1874/399897. Deze is tot 15 april 2021 onder embargo.  

, , ,
Deel dit artikel