DOQ

Diagnose van intersti­tiële longziekte kan met vriesbiopt

Starten met een zogenoemd vriesbiopt geeft bij interstitiële longziekten (ILD) vergelijkbare diagnostische accuraatheid aan direct een weefselbiopt verkrijgen via een longoperatie. Als eerst een vriesbiopt wordt genomen, kan dat 80% van de operaties en veel ongemak voor de patiënt helpen voorkomen. Dat blijkt uit de COLD-studie van Amsterdam UMC, die is gepubliceerd in Lancet Respiratory Medicine. “Groot voordeel van een vriesbiopt is dat de patiënt een dag in het ziekenhuis ligt in plaats van vijf dagen”, vertelt longarts Kirsten Kalverda.

ILD is een verzamelnaam voor ziekten van het bindweefsel van de long, met een combinatie van ontsteking en vaak littekenvorming. Bij de meeste mensen met ILD kan de diagnose worden gesteld op basis van klinische gegevens en een CT-scan. Maar bij ongeveer een derde van de patiënten is een longbiopsie nodig. Dat gebeurt meestal met een operatie. Daarvoor is een ziekenhuisopname nodig en een drain tussen de ribben om de long te laten ontplooien. Deze procedure heeft een hoog risico op complicaties. “Sinds enkele jaren wordt daarom steeds vaker een vriesbiopt, oftewel cryobiopsie afgenomen”, vertelt Kalverda. “Dat gebeurt bronchoscopisch met een dunne sonde in de long. Het uiteinde van de sonde wordt gekoeld en daardoor vriest een stukje longweefsel aan de sonde vast. Deze procedure is veel minder invasief en belastend dan een operatie.”

“Bij opereren waren de complicaties ernstiger dan bij een vriesbiopt”

Longarts Kirsten Kalverda

Vergeleken

Toch

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »