DOQ

Diagnos­tiek en behandeling van penis­kanker uitgelicht

De diagnostiek en behandeling van peniskanker kan nog veel verbeterd worden, vond Hielke-Martijn de Vries, uroloog i.o. in het LUMC. Eind november 2023 promoveerde hij op ‘Penile cancer management: from primary tumour to distant metastasis.’ In zijn proefschrift zet hij diverse aspecten van diagnostiek en behandeling van peniskanker uiteen die de uitkomsten voor patiënten moeten verbeteren. “De resultaten van chemoradiatie bij peniskanker zijn vergelijkbaar met neoadjuvante chemotherapie, maar een stuk minder toxisch.”

Peniskanker is een zeldzame vorm van kanker; in 2021 telde Nederland 178 nieuwe patiënten. “De ziekte neemt de laatste jaren toe, maar we weten niet precies waarom”, aldus Hielke-Martijn de Vries. “Mogelijk komt dit door een beter registratiesysteem en een betere opsporing maar ook het humaan papillomavirus (HPV) zou een rol kunnen spelen.” In 2022 waren er in Nederland naar schatting 665 patiënten met peniskanker.1

“Het aantal problemen met c-MET viel mee”

Uroloog i.o Hielke-Martijn de Vries

Impact ziekte

De relatieve zeldzaamheid van de ziekte staat in schril contrast met de enorme impact die peniskanker op de kwaliteit van leven van patiënten heeft. In zijn proefschrift licht De Vries de diagnose en behandeling van peniskanker van A tot Z toe aan de hand van een aantal door hem in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL) uitgevoerde studies. Het uiteindelijke doel was vermindering van de morbiditeit en verbetering van de overleving van patiënten met peniskanker.

Primaire tumor

De Vries legt uit dat in zijn onderzoek de rol van c-MET – dat tot overexpressie komt bij peniskanker – voor het eerst bij deze ziekte is onderzocht. “Eerst ex vivo, en vervolgens in vivo middels een pilotstudie.2 EMI-137, een fluorescerende tracer, is gebruikt om de primaire tumor te helpen identificeren en blijkt hierbij goed inzetbaar. De vervolgstappen om dit verder te onderzoeken worden door een nieuwe promovendus in samenwerking met het IMI laboratorium in Leiden in gang gezet.” Ook bespreekt De Vries in zijn proefschrift de uitkomsten van perineale urethrostomie. “Dit was nog niet onderzocht. Wij zagen dat het aantal problemen met deze techniek meeviel.”

“Een fluorescente stof gekoppeld aan een radioactieve stof gaat verder door weefsel heen dan een blauwe kleurstof”

Nieuwe tracer

De Vries evalueerde tevens het gebruik van de hybride (fluorescerende en radioactieve) tracer Indocyanine Green–99mTechnetium-nanocolloid tijdens de schildwachtklierprocedure. “Ooit is de schildwachtklierprocedure voor het eerst onderzocht bij peniskanker, vervolgens in de vergetelheid geraakt maar herontdekt en ingezet bij allerlei andere vormen van kanker. Simon Horenblas heeft dit weer opgepakt in de jaren 90 voor peniskanker. Vaak wordt een blauwe stof gebruikt als tumorweefsel met radioactieve stof niet voldoende zichtbaar kan worden gemaakt. Deze kleurstof kan echter verkleuringen van huid geven. Bovendien maakt het pas weefsel zichtbaar wanneer men boven op de klier zit. Een fluorescente stof gekoppeld aan een radioactieve stof (zoals Indocyanine Green–99mTechnetium-nanocolloid) gaat verder door weefsel heen en kan bijvoorbeeld tijdens een operatie de richting aangeven. Na dit onderzoek vonden wij dat blauwe kleurstof niet meer nodig was.”3

Complicaties voorkomen

Het blijkt dat de histopathologische uitkomsten na een positieve schildwachtklieroperatie niet gebruikt kunnen worden om op betrouwbare wijze te voorspellen welke patiënten niet meer aanvullend een complete lymfeklierdissectie moeten ondergaan. “Het liefst worden er zo min mogelijk lymfeklieren verwijderd. Complicaties treden namelijk vaker op als er meer lymfeklieren zijn verwijderd”, weet De Vries. “Infecties zien we het meest, en dat is vooral vervelend voor de patiënt.”

“Chemoradiatie is afgeleid van de inzet bij anuskanker. Wij hebben dat protocol overgenomen”

Behandeling van locoregionale en metastasen op afstand

Een andere aanbeveling uit het proefschrift van De Vries is dat verbeterde systemische therapie noodzakelijk is om recidieven te verminderen. Zo is chemoradiatie door De Vries onderzocht. “Neoadjuvante chemotherapie is de standaardbehandeling. Voor veel van de patiënten is het zo toxisch dat ze de behandeling niet kunnen afmaken. Hoewel deze therapie verlichting gaf, kwam de ziekte ook weer even snel terug. Het effect van de behandeling was dus maar kort.” De Vries zocht het in een andere richting. “Chemoradiatie is afgeleid van de inzet bij anuskanker waar dit veel wordt toegepast. Wij hebben dat protocol overgenomen. De resultaten bij peniskanker zijn vergelijkbaar met neoadjuvante chemotherapie maar een stuk minder toxisch en dit is nu voor het eerst prospectief onderzocht.4 In het AVL is het protocol nu op chemoradiatie aangepast.”

Immunotherapie

Tenslotte bespreekt De Vries de redenen voor immunotherapie bij peniskanker en de werkzaamheid ervan. “We voerden de eerste prospectieve studie met immunotherapie (atezolizumab) bij peniskanker uit. Het primaire eindpunt is helaas niet behaald, maar we zien wel dat er mensen zijn die normaal zouden zijn opgegeven bij wie de ziekte volledig onder controle komt en wegblijft.5 Dat biedt veel hoop. Uiteraard zal dit verder moeten worden onderzocht, zodat we beter kunnen voorspellen bij wie deze behandeling effect zal hebben.”

Referenties:

  1. IKNL data. Beschikbaar via www.iknl.nl
  2. De Vries HM, et al. c-MET Receptor-Targeted Fluorescence on the Road to Image-Guided Surgery in Penile Squamous Cell Carcinoma Patients. J Nucl Med. 2022 Jan;63(1):51-56.
  3. Dell’Oglio P, et al. Hybrid Indocyanine Green-99mTc-nanocolloid for Single-photon Emission Computed Tomography and Combined Radio- and Fluorescence-guided Sentinel Node Biopsy in Penile Cancer: Results of 740 Inguinal Basins Assessed at a Single Institution. Eur Urol. 2020 Dec;78(6):865-872.
  4. Ottenhof SR, et al. A Prospective Study of Chemoradiotherapy as Primary Treatment in Patients With Locoregionally Advanced Penile Carcinoma. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2023 Sep 1;117(1):139-147.
  5. De Vries HM, et al. Atezolizumab With or Without Radiotherapy for Advanced Squamous Cell Carcinoma of the Penis (The PERICLES Study): A Phase II Trial. J Clin Oncol. 2023 Nov 1;41(31):4872-4880.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënte met dyspnoe naar de EHH

Een oudere obese vrouw presenteert zich op de Eerste Hart Hulp vanwege dyspnoe. Die begon twee weken geleden en was aanvankelijk inspanningsgebonden, nu ook bij platliggen. Ze plast nog maar kleine beetjes sinds drie dagen. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”