Neurochirurg dr. Van Rijen over die ene patiënt: ‘Zo’n heftige epilepsieaanval was blijkbaar normaal’
Redactioneel
7 maart 2018
Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één of meer van. Neurochirurg dr. Peter van Rijen van het UMC Utrecht was danig onder de indruk toen een epilepsiepatiënt in zijn aanwezigheid een heftige aanval kreeg. “Dit bleek steeds om de twee dagen te gebeuren. Ik realiseerde me: dan ben je sociaal behoorlijk invalide.”
Uitgerekend in de spreekkamer van neurochirurg Peter van Rijen kreeg een epilepsiepatiënt vorig jaar een aanval. “Ik verricht regelmatig hersenoperaties bij mensen met deze ziekte, maar nu werd ik rechtstreeks geconfronteerd met de impact van de aandoening”, zegt de medisch specialist uit UMC Utrecht.
Hersenoperaties
Neurologen doen er bij patiënten met epilepsie goed aan vaker stil te staan bij de optie ‘hersenoperatie’. Een chirurgische ingreep kan bijvoorbeeld een nuttig scenario zijn als een patiënt ondanks anti-epileptica niet volledig aanvalsvrij raakt. Met een operatie worden ook de bijwerkingen van deze medicatie voorkomen. Dát wil neurochirurg Peter van Rijen graag gezegd hebben voordat hij ingaat op een patiënt – “een van de vele” – die indruk op hem heeft gemaakt sinds hij hersenoperaties verricht bij mensen met epilepsie.
Gemene epilepsieaanval
“Begin 2017 kwam op de poli een jonge vrouw binnen met haar zoontje en haar moeder”, vertelt Van Rijen. “Ik herkende de moeder: een maand of acht eerder had zij haar andere dochter vergezeld op de poli. De overeenkomsten waren treffend. Bij de tweede dochter was de oorzaak eveneens een gebied met
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: