DOQ

Diepe remissie na een jaar voorkómt progressie van vroege Crohn

Bij patiënten met vroege, matige tot ernstige ziekte Crohn gaat het induceren van een diepe remissie gepaard met een afgenomen risico op ziekteprogressie gedurende een mediane periode van drie jaar. Dat verband blijkt niet afhankelijk van de keuze voor strakke ziektecontrole of een conventioneel beleid, zo is gevonden in een follow-upanalyse van de CALM-studie.

Ondanks de vooruitgang in de medicamenteuze behandeling van Crohn, vooral door de introductie van biologicals, ontstaat bij veel patiënten op termijn ziekteprogressie en blijven operaties en ziekenhuisopnames nodig.

Vroege interventie

Bij andere immuun-gemedieerde ziekten, zoals reumatoïde artritis, hebben onderzoeken naar ziekte-modificerende behandelingen aangetoond dat door het vroegtijdig inzetten van een effectieve behandeling de langetermijnuitkomsten van patiënten kunnen verbeteren. Om op eenzelfde wijze het natuurlijke beloop van Crohn te verbeteren, is er steeds meer interesse voor vroege interventie, treat-to-target en strakke ziektecontrole.

(Foto: Pixabay)

Bereiken van remissie

Het vroegtijdig inzetten van TNF-remmers bij patiënten met recent gediagnosticeerde matige tot ernstige Crohn resulteert in hogere respons- en remissiepercentages, zo is gevonden in post-hocanalyses van klinische trials. Een consensusrapport benadrukt het belang van treat-to-target, waarbij een diepe remissie, gedefinieerd als het verdwijnen van de symptomen en een objectief herstel van het ontstekingsproces bij endoscopie, het target is.

De CALM-studie heeft onlangs aangetoond dat strakke ziektecontrole, waarbij de behandeling wordt geëscaleerd op basis van objectieve ontstekingsmarkers (fecaal calprotectine en C-reactief proteïne) in aanvulling op de symptomen, een effectieve strategie is om een endoscopische en diepe remissie te bereiken.

Verder kwam uit de CALM-studie naar voren dat een strakke ziektecontrole de kans op een endoscopische en diepe remissie vergroot bij patiënten met vroege Crohn. Er waren echter geen gegevens over de impact van het bereiken deze remissiedoelstellingen op de ziekteprogressie op de lange termijn.

Vroegtijdige behandeling

In de CALM-studiepopulatie zijn de deelnemende patiënten vroeg in hun ziektebeloop met een TNF-remmer gestart, waarbij de endoscopische activiteit op prospectieve wijze en middels een gevalideerde score is beoordeeld. Hierdoor kon vastgesteld worden wat de impact op de lange termijn was van het bereiken van een therapeutisch target bij patiënten met vroege Crohn. In de huidige follow-upanalyse is specifiek gekeken naar de impact van het bereiken van vroege diepe en endoscopische remissie op de ziekteprogressie op de lange termijn.

De follow-upgegevens van 122 patiënten (gemiddelde leeftijd 31,2 jaar) met vroege, matige tot ernstige Crohn (mediane ziekteduur van 0,2 jaar) zijn geanalyseerd. De patiënten werden willekeurig toegewezen aan:

  • strakke controlestrategie, waarbij de behandeling geïntensiveerd werd op basis van fecaal calprotectinespiegel, CRP-spiegel en symptomen; of
  • conventioneel beleid.

De patiënten werden gecategoriseerd op basis van de aan- of afwezigheid van een diepe remissie, gedefinieerd als een score voor de endoscopische ziekte-ernst van < 4, zonder diepe ulceraties of behandeling met steroïden, gedurende ≥ 8 weken, aan het einde van de follow-upperiode van mediaan drie jaar.

Minder nadelige uitkomsten

Het primaire eindpunt was een samenstelling van belangrijke nadelige uitkomsten die wezen op ziekteprogressie gedurende de follow-upperiode. Die uitkomsten waren nieuwe inwendige fistels of abcessen, stricturen, perianale fistels of abcessen, of ziekenhuisopname of chirurgie vanwege Crohn.

Tijdens de follow-upperiode traden bij 34 patiënten (27,9%) ernstige nadelige uitkomsten op. Bij patiënten bij wie aan het einde van de studieperiode de ziekte in een diepe remissie was, waren tijdens de follow-upperiode significant minder ernstige nadelige uitkomsten opgetreden (p = 0,01). Na aanpassing voor potentiële confounders was diepe remissie geassocieerd met een lager risico op ernstige nadelige uitkomsten (aangepaste hazard ratio 0,19).


Ungaro RC, Yzet C, Bossuyt P, et al. Deep Remission at 1 Year Prevents Progression of Early Crohn’s Disease. Gastroenterology. 2020 Mar 25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Deep+Remission+at+1+Year+Prevents+Progression+of+Early+Crohn%27s+Disease.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx