DOQ

Diepe remissie na een jaar voorkómt progressie van vroege Crohn

Bij patiënten met vroege, matige tot ernstige ziekte Crohn gaat het induceren van een diepe remissie gepaard met een afgenomen risico op ziekteprogressie gedurende een mediane periode van drie jaar. Dat verband blijkt niet afhankelijk van de keuze voor strakke ziektecontrole of een conventioneel beleid, zo is gevonden in een follow-upanalyse van de CALM-studie.

Ondanks de vooruitgang in de medicamenteuze behandeling van Crohn, vooral door de introductie van biologicals, ontstaat bij veel patiënten op termijn ziekteprogressie en blijven operaties en ziekenhuisopnames nodig.

Vroege interventie

Bij andere immuun-gemedieerde ziekten, zoals reumatoïde artritis, hebben onderzoeken naar ziekte-modificerende behandelingen aangetoond dat door het vroegtijdig inzetten van een effectieve behandeling de langetermijnuitkomsten van patiënten kunnen verbeteren. Om op eenzelfde wijze het natuurlijke beloop van Crohn te verbeteren, is er steeds meer interesse voor vroege interventie, treat-to-target en strakke ziektecontrole.

(Foto: Pixabay)

Bereiken van remissie

Het vroegtijdig inzetten van TNF-remmers bij patiënten met recent gediagnosticeerde matige tot ernstige Crohn resulteert in hogere respons- en remissiepercentages, zo is gevonden in post-hocanalyses van klinische trials. Een consensusrapport benadrukt het belang van treat-to-target, waarbij een diepe remissie, gedefinieerd als het verdwijnen van de symptomen en een objectief herstel van het ontstekingsproces bij endoscopie, het target is.

De CALM-studie heeft onlangs aangetoond dat strakke ziektecontrole, waarbij de behandeling wordt geëscaleerd op basis van objectieve ontstekingsmarkers (fecaal calprotectine en C-reactief proteïne) in aanvulling op de symptomen, een effectieve strategie is om een endoscopische en diepe remissie te bereiken.

Verder kwam uit de CALM-studie naar voren dat een strakke ziektecontrole de kans op een endoscopische en diepe remissie vergroot bij patiënten met vroege Crohn. Er waren echter geen gegevens over de impact van het bereiken deze remissiedoelstellingen op de ziekteprogressie op de lange termijn.

Vroegtijdige behandeling

In de CALM-studiepopulatie zijn de deelnemende patiënten vroeg in hun ziektebeloop met een TNF-remmer gestart, waarbij de endoscopische activiteit op prospectieve wijze en middels een gevalideerde score is beoordeeld. Hierdoor kon vastgesteld worden wat de impact op de lange termijn was van het bereiken van een therapeutisch target bij patiënten met vroege Crohn. In de huidige follow-upanalyse is specifiek gekeken naar de impact van het bereiken van vroege diepe en endoscopische remissie op de ziekteprogressie op de lange termijn.

De follow-upgegevens van 122 patiënten (gemiddelde leeftijd 31,2 jaar) met vroege, matige tot ernstige Crohn (mediane ziekteduur van 0,2 jaar) zijn geanalyseerd. De patiënten werden willekeurig toegewezen aan:

  • strakke controlestrategie, waarbij de behandeling geïntensiveerd werd op basis van fecaal calprotectinespiegel, CRP-spiegel en symptomen; of
  • conventioneel beleid.

De patiënten werden gecategoriseerd op basis van de aan- of afwezigheid van een diepe remissie, gedefinieerd als een score voor de endoscopische ziekte-ernst van < 4, zonder diepe ulceraties of behandeling met steroïden, gedurende ≥ 8 weken, aan het einde van de follow-upperiode van mediaan drie jaar.

Minder nadelige uitkomsten

Het primaire eindpunt was een samenstelling van belangrijke nadelige uitkomsten die wezen op ziekteprogressie gedurende de follow-upperiode. Die uitkomsten waren nieuwe inwendige fistels of abcessen, stricturen, perianale fistels of abcessen, of ziekenhuisopname of chirurgie vanwege Crohn.

Tijdens de follow-upperiode traden bij 34 patiënten (27,9%) ernstige nadelige uitkomsten op. Bij patiënten bij wie aan het einde van de studieperiode de ziekte in een diepe remissie was, waren tijdens de follow-upperiode significant minder ernstige nadelige uitkomsten opgetreden (p = 0,01). Na aanpassing voor potentiële confounders was diepe remissie geassocieerd met een lager risico op ernstige nadelige uitkomsten (aangepaste hazard ratio 0,19).


Ungaro RC, Yzet C, Bossuyt P, et al. Deep Remission at 1 Year Prevents Progression of Early Crohn’s Disease. Gastroenterology. 2020 Mar 25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Deep+Remission+at+1+Year+Prevents+Progression+of+Early+Crohn%27s+Disease.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


0
Laat een reactie achterx