Digitale voorzetkamer verbetert inname inhalatiemedicatie bij COPD

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
12 januari 2022

Een digitale voorzetkamer, mede ontwikkeld in Groningen, controleert of patiënten met (ernstig) astma of COPD correct hun medicatie inhaleren. Op basis hiervan krijgt de patiënt een op maat gemaakte inhalatie-instructie. “In de OUTER SPACE-studie leidde dit bij patiënten met COPD tot 38% minder fouten”, zegt Job van Boven, hoofdonderzoeker en oprichter van het Therapietrouw Centrum van het UMCG.

Van de ruim 800.000 astma- en COPD-patiënten in ons land maakt 70% één of meer fouten bij het inhaleren, weet farmacoloog Van Boven. Om hier iets tegen te doen, ontwikkelden Groningse onderzoekers samen met een Canadees bedrijf een digitale voorzetkamer, Smart Spacer genoemd.

Farmacoloog en onderzoeker dr. Job van Boven

Sensoren

Van Boven: “Dit is een voorzetkamer die aan de kant waar het medicijn in de kamer wordt gebracht voorzien is van een aantal sensoren. Deze herkennen het medicijn en meten diverse parameters van de inhalatie. Zoals de snelheid en het volume van de ingeademde lucht, de duur van de inhalatie en het moment waarop het medicijn tijdens de inhalatie vrijkomt. Ook leggen de sensoren vast op welk moment van de dag een inhalatie plaatsvindt.”

Instructie op maat

De gegevens worden vastgelegd op een geheugenkaartje – Van Boven: “De data blijven dus bij de patiënt” – dat de longarts tijdens een consult kan uitlezen. “Aan de hand daarvan kunnen we met de patiënt doornemen of het inhaleren op de juiste manier en op de juiste tijdstippen gebeurt. Is dit niet het geval, dan kunnen we de patiënt een instructie op maat geven. We kunnen

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , ,
Deel dit artikel