‘Direct agressief behandelen naadlekkage na slokdarmchirurgie niet altijd nodig’
Redactioneel
1 mei 2024
Slokdarmchirurgie is complex. De operatie is moeilijk en gaat vaak gepaard met veel complicaties, waarvan naadlekkage een van de meest voorkomende is. Sander Ubels, chirurg i.o. (CWZ, regio Nijmegen), deed als eerste uitgebreid onderzoek naar naadlekkage bij slokdarmchirurgie in het Radboudumc en promoveerde daar ook: “We wilden meer houvast bieden aan iets wat altijd onduidelijk was in de praktijk.”
Ubels legt uit wat naadlekkage zo’n bijzondere complicatie maakt: “Tijdens de operatie legt de chirurg zelf de verbinding tussen de slokdarm en de maag aan.” Naadlekkage onderscheidt zich daardoor van andere complicaties bij slokdarmchirurgie doordat naadlekkage beïnvloedbaar is door menselijk handelen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld longontsteking.
“In de literatuur bestond de grootste groep die ooit is onderzocht uit 30-40 patiënten”
Chirurg i.o. Sander Ubels
Weinig over bekend
Naadlekkage is bepaald geen zeldzaam probleem. “Eén op de zeven patiënten krijgt het. Naadlekkage kan heel ernstig verlopen”, aldus Ubels. “Zo heeft naadlekkage de grootste impact op sterfte na de operatie.” Het viel Ubels op dat er bijna niets bekend was van naadlekkage. “In de literatuur bestond de grootste groep die ooit is onderzocht uit 30-40 patiënten. De reden: slokdarmkanker is een relatief zeldzame vorm van kanker. In Nederland worden circa 800 patiënten per jaar geopereerd aan slokdarmkanker. Dat komt neer op ongeveer 160 patiënten met naadlekkage op jaarbasis. Op behandelcentrumniveau beteken
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: