DOQ

Direct opereren of actieve surveil­lance? De drijfveer van slok­darm­patiënten

De behandelvoorkeur van een slokdarmpatiënt hangt samen met de manier waarop hij of zij omgaat met de dreiging van kanker. Dat blijkt uit de psychologische NOSANO-studie. Daarin is onderzocht wat de beweegredenen zijn van patiënten om te kiezen voor actieve surveillance versus de standaardbehandeling: direct opereren. Medisch psycholoog Leonieke Kranenburg uit het Erasmus MC: “Het kan de arts helpen om te weten welke manier van denken meespeelt bij de patiënt.”

Al dan niet direct geopereerd worden na voorbehandeling met chemotherapie en bestraling. Voor veel patiënten, maar ook artsen, is dat een complexe beslissing, stelt Leonieke Kranenburg. De medisch psycholoog uit het Erasmus MC zegt: “Meerdere factoren kunnen hierin een rol spelen. Bijvoorbeeld angst voor terugkeer van de kanker, de kans op complicaties bij een operatie, maar ook persoonlijke overwegingen, zoals leeftijd, geloof of eerdere ervaringen met de gezondheidszorg.”

Sjoerd Lagarde, Leonieke Kranenburg, Merel Hermus

Deelname weigeren

De NOSANO-studie heeft als doel meer inzicht te krijgen in die overwegingen, vult Sjoerd Lagarde aan. De slokdarmchirurg uit het Erasmus MC vertelt: “NOSANO is een zijstudie van een groot Nederlands gerandomiseerd multicenter onderzoek, de SANO-studie. Die vergelijkt de langetermijnoverleving van patiënten die actieve surveillance ondergaan met patiënten die de standaardchirurgiebehandeling krijgen na chemo- en radiotherapie. Sommige patiënten weigerden deelname aan de SANO-studie, omdat ze een duidelijke voorkeur hadden voor één van beide behandelingen. Ze wilden niet het risico lopen dat ze voor de andere behandeling zouden worden geïncludeerd. Zij zijn benaderd voor de NOSANO-studie.”

Controleonderzoek

Voor NOSANO kwamen alleen patiënten in aanmerking bij wie geen levende tumorcellen meer konden worden aangetoond na voorbehandeling met chemotherapie en bestraling, benadrukt Lagarde. “Zij konden kiezen voor chirurgische verwijdering van de slokdarm om terugkeer van de kanker definitief uit te sluiten, of voor actieve surveillance. Dat betekent elke drie maanden controle-onderzoek, met onder meer een scopie en een PET-scan. Als we geen nieuwe tumor vinden, wachten we tot de volgende controle. Vinden we kankercellen of een verdenking daarop, dan opereren we alsnog.”

Diepte-interview en vragenlijst

Veertig patiënten namen deel aan de NOSANO-studie: twintig met een voorkeur voor actieve surveillance en twintig die direct wilden worden geopereerd. Kranenburg: “Bij alle patiënten hebben we drie maanden na chemotherapie en bestraling diepte-interviews afgenomen. We vroegen hen daarin naar de persoonlijke redenen voor hun behandelvoorkeur. Daarnaast namen we vragenlijsten af over kwaliteit van leven, angst en spijt van beslissing.”

“Waarom zou ik me laten opereren als er geen kanker meer wordt gevonden? Ik heb vertrouwen in mijn lichaam”

Vertrouwen

De uitkomst van de studie, die begin dit jaar is afgerond, laat zien dat patiënten met een voorkeur voor actieve surveillance zich vooral laten leiden door vertrouwen. Kranenburg: “Zij zeggen: ‘Waarom zou ik me laten opereren als er geen kanker meer wordt gevonden? Ik heb vertrouwen in mijn lichaam.’ Het zijn patiënten die leven in het heden, genieten van het hier en nu. Ze hebben zorgvuldig nagedacht over de keuze, zijn niet per se tegen operatie, maar zien dat als laatste redmiddel. Pas als het nodig is, niet eerder.”

Maximale zekerheid

Patiënten die besluiten tot directe operatie, kiezen voor maximale zekerheid. Kranenburg: “Zij zeggen: ‘Ik wil niet het risico nemen dat er toch kankercellen in mijn lichaam zitten, dus haal de slokdarm maar weg.’ Ze willen er zeker van zijn dat ze alles hebben gedaan om te overleven.”

Helpen

Vertrouwen of zekerheid. Leven in het hier en nu of overleven. Het zijn – grof geschetst – twee verschillende copingstijlen van patiënten bij het maken van hun behandelkeuze. Kranenburg benadrukt: “Het gaat in de behandeling altijd om de individuele patiënt, om individuele keuzes. Maar het kan de arts in de spreekkamer helpen om te weten welke manier van denken meespeelt bij de patiënt.”

“Het is niet zo dat een patiënt van tachtig geen operatie meer wil en een patiënt van 53 juist wel”

Slokdarmchirurg Sjoerd Lagarde

Persoonlijke afwegingen

“Dat klopt”, reageert Lagarde, “NOSANO laat zien hoe persoonlijk de afwegingen zijn die patiënten maken. Het is niet zo dat een patiënt van tachtig geen operatie meer wil en een patiënt van 53 juist wel. Zo zwart-wit ligt het niet. Het is goed dat je je als arts daarvan bewust bent. Je kan de patiënt dan goed helpen bij zijn afwegingen. Bijvoorbeeld door hem optimaal te informeren over voor- en nadelen van actieve surveillance en directe operatie én door onnodige angsten weg te nemen.”

“Het doel van de NOSANO-studie is patiënt en behandelaar te helpen bij het open gesprek in de spreekkamer”

Psycholoog Leonieke Kranenburg

Voorlichtingsfilmpjes en e-learning

Als follow-up van de NOSANO-studie maakten de onderzoekers voorlichtingsfilmpjes en een e-learning. Kranenburg: “De filmpjes zijn bedoeld om patiënten te helpen de behandelkeuze te maken die bij hen past. De e-learning is ontwikkeld als nascholing voor artsen over hoe ze kunnen omgaan met vragen en onzekerheden van patiënten. Dat past allemaal bij het doel van de NOSANO-studie: patiënt en behandelaar helpen bij het open gesprek in de spreekkamer.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”


0
Laat een reactie achterx