Discriminatie: blinde vlek in de zorg
Redactioneel
7 maart 2025
Ze meten het niet, hebben geen instrumenten of doelstellingen om een vinger aan de pols te houden, voeren er geen beleid op. Zorgbestuurders hebben geen idee of en zo ja in welke mate discriminatie voorkomt binnen hun organisatie. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Het systeem verandert niet vanzelf; de rol van bestuurders en toezichthouders tegen discriminatie. Ewoud Butter, mede-onderzoeker, licht toe.
Skipr99, de ranglijst van meest invloedrijke zorgbestuurders in de zorg, vormde het vertrekpunt van het onderzoek naar discriminatie in de zorg. Want weten zorgbestuurders wel hoe het met discriminatie in hun zorgorganisatie is gesteld? En wat doen ze eraan om discriminatie te voorkomen? Die ranglijst zelf is al interessant, stelt Ewoud Butter. “We hebben voor ons onderzoek de ranglijst uit 2024 aangehouden. 98 van de 99 genomineerde zorgbestuurders zijn witte mannen of vrouwen. Slechts één bestuurder van kleur stond in de lijst.”
Tien zorgbestuurders waren bereid zich over het onderwerp te laten interviewen. Een aantal andere zorgbestuurders vulden hierover een schriftelijke enquête in. Het goede nieuws: alle geïnterviewde zorgbestuurders voelen zich persoonlijk betrokken bij het onderwerp. Tegelijkertijd vormt discriminatie voor hen een blinde vlek binnen hun organisatie. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”
“Veel niet-witte zorgverleners besluiten te gaan werken als Z
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: