DOAC’s in opkomst: meer gebruikersgemak en minder risico
Redactioneel
1 oktober 2024
Het aantal DOAC-gebruikers (direct werkende orale anticoagulantia) is in vijf jaar tijd verdubbeld. Ondertussen neemt nog slechts een kwart van de patiënten een vitamine K-antagonist (VKA) als oraal antistollingsmiddel. Martin Hemels, cardioloog in het Rijnstate in Arnhem en Radboudumc Nijmegen, vindt de omslag naar deze nieuwe generatie antistollingsmiddelen goed verklaarbaar.
“Gebruikersgemak, dat is het grote voordeel van DOAC’s.” Martin Hemels hoeft er niet lang over na te denken. “Patiënten hoeven niet meer iedere keer (wekelijks of maandelijks) voor controle naar de trombosedienst. Voor sommige patiënten was dat een drempel om te starten met antistolling. We zagen derhalve onderbehandeling, omdat mensen soms zeiden: ‘Ik heb geen zin in de trombosedienst, geef mij maar een aspirientje.’ Dat deden we dan ook, maar we weten inmiddels dat aspirine onvoldoende beschermt tegen een herseninfarct, de voornaamste indicatie voor antistollingsmedicatie. Aspirine is ook niet langer opgenomen in onze behandelrichtlijnen.”
“DOAC’s geven 50% minder risico op de gevreesde complicatie van een hersenbloeding”
Cardioloog Martin Hemels
Veiliger dan VKA’s
Er is nog iets: DOAC’s leiden tot minder risico op hersenbloedingen. “Alle vergelijkende studies tussen DOAC’s en VKA’s laten zien dat DOAC’s tenminste even effectief zijn als VKA’s. DOAC’s geven echter 50% minder risico op de gevreesde complicatie van een hersenbloeding. Cardiologen concludeerden
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: