Doen zoals de natuur doet: de nieuwe generatie kunstharten
Redactioneel
8 mei 2024
Zacht, beweeglijk, organisch en vriendelijk voor bloedsomloop en omliggende organen, dat is het profiel van een nieuwe generatie kunstmatige harten. Voor patiënten met ernstig hartfalen kunnen ze een alternatief worden voor een donorhart, waar ernstig tekort aan is. Annemijn Vis, anios Radiologie bij Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar, deed er promotieonderzoek naar.
Ze zijn er al wel, kunstharten, al moet je er als Nederlandse patiënt voor naar Duitsland, want in Nederland worden ze niet geïmplanteerd. “Dat zijn zware metalen apparaten”, vertelt Annemijn Vis. “Alleen grote mannelijke patiënten komen ervoor in aanmerking, omdat ze zo groot zijn dat je er veel ruimte in je borstkas voor nodig hebt. Qua omvang en gewicht is dat een nadeel.”
Bovendien, doordat ze van harde materialen zijn gemaakt, maken ze bloedcellen kapot. “De bloedcellen raken beschadigd en veroorzaken bloedstolsels in andere plekken van het lichaam. Patiënten met een metalen kunsthart krijgen daarom veel antistollingsmedicatie, wat weer leidt tot een verhoogde bloedingsneiging. Verder staat het metalen kunsthart via buisjes door de huid in contact met een kastje buiten het lichaam, dat het kunsthart van energie voorziet. Dit zorgt voor infectierisico’s.”
“Zachte robots kunnen taken uitoefenen die anders voor mensenhanden zijn bedoeld”
Anios Radiologie Annemijn Vis
Frambozen plukken
Het is dus geen toeval dat deze metalen harten slechts zelden geïmplanteerd worden. Alleen bij ernstig zieke patiënten voor
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: