DOQ

Doen zoals de natuur doet: de nieuwe generatie kunstharten

Zacht, beweeglijk, organisch en vriendelijk voor bloedsomloop en omliggende organen, dat is het profiel van een nieuwe generatie kunstmatige harten. Voor patiënten met ernstig hartfalen kunnen ze een alternatief worden voor een donorhart, waar ernstig tekort aan is. Annemijn Vis, anios Radiologie bij Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar, deed er promotieonderzoek naar.

Ze zijn er al wel, kunstharten, al moet je er als Nederlandse patiënt voor naar Duitsland, want in Nederland worden ze niet geïmplanteerd. “Dat zijn zware metalen apparaten”, vertelt Annemijn Vis. “Alleen grote mannelijke patiënten komen ervoor in aanmerking, omdat ze zo groot zijn dat je er veel ruimte in je borstkas voor nodig hebt. Qua omvang en gewicht is dat een nadeel.”

Bovendien, doordat ze van harde materialen zijn gemaakt, maken ze bloedcellen kapot. “De bloedcellen raken beschadigd en veroorzaken bloedstolsels in andere plekken van het lichaam. Patiënten met een metalen kunsthart krijgen daarom veel antistollingsmedicatie, wat weer leidt tot een verhoogde bloedingsneiging. Verder staat het metalen kunsthart via buisjes door de huid in contact met een kastje buiten het lichaam, dat het kunsthart van energie voorziet. Dit zorgt voor infectierisico’s.”

“Zachte robots kunnen taken uitoefenen die anders voor mensenhanden zijn bedoeld”

Anios Radiologie Annemijn Vis

Frambozen plukken

Het is dus geen toeval dat deze metalen harten slechts zelden geïmplanteerd worden. Alleen bij ernstig zieke patiënten voor

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »