DOQ

Patiënt blijft vaker bij huisarts door meedenkconsult specialist

De patiënt die geen eigen risico hoeft te betalen. De huisarts die zonder veel moeite het juiste beleid kan voeren. De medisch specialist die minder wordt gestoord voor consultatie. Dit zijn de eerste indrukken van het digitale meedenkconsult in Zeeland. Medio september zegt internist-hematoloog Pieter Jobse: “We draaien pas ruim twee maanden proef, maar de ervaringen zijn al goed.” 

Een patiënt heeft dusdanig hoge bloedwaarden dat de huisarts rekening houdt met ijzerstapeling. Tot voor kort zou de dokter voor verder onderzoek hebben verwezen naar een internist-hematoloog in Adrz. “Maar sinds de introductie van het meedenkconsult gaat het anders”, vertelt Pieter Jobse. “En daardoor kan ook het vervolg van de zorg anders zijn.”

“Als de patiënt in de eerste lijn kan blijven, wordt hij dicht bij huis geholpen en zijn de zorgkosten lager”

Internist-hematoloog Pieter Jobse

Voorbeeld

Onlangs bereikte hem de volgende vraag: “Nadat de huisarts digitaal de bloeduitslagen aan me had voorgelegd en had gevraagd om mijn mening, zag ik dat ze in de eerste lijn anders waren geïnterpreteerd. Ik kon in elk geval erfelijke hemochromatose uitsluiten. Mijn advies aan de huisarts: in principe hoef je hier nu niets mee te doen. Controleer de waarden wel regelmatig in de komende tijd. Blijven ze hoog, verwijs de patiënt dan alsnog.”

Lagere zorgkosten

Het meedenkconsult in Zeeland, officieel digitaal adviesconsult genaamd, sluit aan bij het beleid om de juiste zorg op de juiste plaats te verlenen. Als de patiënt in de eerste lijn kan blijven, wordt hij dicht bij huis geholpen – in een vertrouwde omgeving – en zijn de zorgkosten lager. Artsen in het ziekenhuis zien dan mensen die wérkelijk medisch-specialistische expertise nodig hebben. Een ander doel van het meedenkconsult is dat de huisarts sneller uitsluitsel krijgt over het vervolg van de zorg. Ziekenhuis Adrz en de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie gingen in juli van start met dit initiatief.

Vooralsnog is het een pilot voor cardiologie, orthopedie en interne geneeskunde”

Voorwaarden

Jobse: “Vooralsnog is het een pilot voor cardiologie, orthopedie en interne geneeskunde. Bij het meedenkconsult gelden drie voorwaarden: 1. De huisarts heeft een enkelvoudige vraag, bijvoorbeeld over een schildklierprobleem. Voor multiproblematiek is het meedenkconsult niet bedoeld; 2. De patiënt is niet al in het ziekenhuis onder behandeling voor het betreffende probleem. In dat geval dient de huisarts contact te zoeken met de hoofdbehandelaar; 3. het meedenkconsult moet gaan over een niet-spoedvraag. Eind van het jaar wordt de pilot geëvalueerd. Bij gebleken succes bekijken we of we het meedenkconsult kunnen uitbreiden naar andere vakgroepen.”

“Zonder de optie van het meedenkconsult zou de huisarts vaak de patiënt hebben verwezen of ons hebben gebeld”

Zorg in eigen hand

De eerste resultaten stemmen in elk geval positief, zegt Jobse. “De pilot is pril, dus er zijn nog niet heel veel gegevens beschikbaar, maar we weten al dat de 15 internisten in de eerste twee maanden ruim 70 meedenkconsulten hebben gedaan. Bij ongeveer driekwart daarvan zeggen huisartsen dat ze zonder deze optie de patiënt hadden verwezen naar het ziekenhuis of ons hadden gebeld. In dat opzicht is dus winst geboekt. Huisartsen zeggen ook nu een medisch-specialistisch antwoord te kunnen ontvangen zonder veel moeite. Daardoor kunnen ze vaak de patiënt zelf verder helpen; ze houden de zorg meer in eigen hand.”

Hoe werkt het?

Hoe werkt het meedenkconsult? Jobse: “Tussen de systemen voor de elektronische patiëntdossiers – het HIS van de huisarts en het HiX van het ziekenhuis – zat al een derde systeem voor de gebruikelijke verwijzingen: ZorgDomein. Via dat systeem lopen nu ook de verwijzingen voor een meedenkconsult. Een verwijzing van de huisarts komt rechtstreeks terecht in het patiëntdossier in het ziekenhuissysteem. De afspraakcentrale van Adrz plant de verwijzing in voor het betreffende medisch specialisme; het staat dan automatisch in de agenda van de arts. Uiterlijk vijf dagen na de verwijzing ontvangt de huisarts een reactie.”

Afspraken met zorgverzekeraar

Wat adviseert Jobse andere zorginstellingen die een meedenkconsult willen opzetten? “Tegen ziekenhuizen zou ik zeggen: kijk vooraf goed naar de inrichting van je ict. Het is een toevoeging aan bestaande faciliteiten. Er is aandacht nodig om te voorkomen dat het tussen wal en schip terechtkomt. Richt je het consult in voor het hele ziekenhuis? Maak dan goede financiële afspraken met de zorgverzekeraar. Die wil Adrz ook maken als we besluiten het consult breder in te voeren. Verder is de communicatie richting huisartsen belangrijk. Maak duidelijk wáárvoor het meedenkconsult is bedoeld en wat de voorwaarden zijn.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx