DOQ

Patiënt blijft vaker bij huisarts door meedenkconsult specialist

De patiënt die geen eigen risico hoeft te betalen. De huisarts die zonder veel moeite het juiste beleid kan voeren. De medisch specialist die minder wordt gestoord voor consultatie. Dit zijn de eerste indrukken van het digitale meedenkconsult in Zeeland. Medio september zegt internist-hematoloog Pieter Jobse: “We draaien pas ruim twee maanden proef, maar de ervaringen zijn al goed.” 

Een patiënt heeft dusdanig hoge bloedwaarden dat de huisarts rekening houdt met ijzerstapeling. Tot voor kort zou de dokter voor verder onderzoek hebben verwezen naar een internist-hematoloog in Adrz. “Maar sinds de introductie van het meedenkconsult gaat het anders”, vertelt Pieter Jobse. “En daardoor kan ook het vervolg van de zorg anders zijn.”

“Als de patiënt in de eerste lijn kan blijven, wordt hij dicht bij huis geholpen en zijn de zorgkosten lager”

Internist-hematoloog Pieter Jobse

Voorbeeld

Onlangs bereikte hem de volgende vraag: “Nadat de huisarts digitaal de bloeduitslagen aan me had voorgelegd en had gevraagd om mijn mening, zag ik dat ze in de eerste lijn anders waren geïnterpreteerd. Ik kon in elk geval erfelijke hemochromatose uitsluiten. Mijn advies aan de huisarts: in principe hoef je hier nu niets mee te doen. Controleer de waarden wel regelmatig in de komende tijd. Blijven ze hoog, verwijs de patiënt dan alsnog.”

Lagere zorgkosten

Het meedenkconsult in Zeeland, officieel digitaal adviesconsult genaamd, sluit aan bij het beleid om de juiste zorg op de juiste plaats te verlenen. Als de patiënt in de eerste lijn kan blijven, wordt hij dicht bij huis geholpen – in een vertrouwde omgeving – en zijn de zorgkosten lager. Artsen in het ziekenhuis zien dan mensen die wérkelijk medisch-specialistische expertise nodig hebben. Een ander doel van het meedenkconsult is dat de huisarts sneller uitsluitsel krijgt over het vervolg van de zorg. Ziekenhuis Adrz en de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie gingen in juli van start met dit initiatief.

Vooralsnog is het een pilot voor cardiologie, orthopedie en interne geneeskunde”

Voorwaarden

Jobse: “Vooralsnog is het een pilot voor cardiologie, orthopedie en interne geneeskunde. Bij het meedenkconsult gelden drie voorwaarden: 1. De huisarts heeft een enkelvoudige vraag, bijvoorbeeld over een schildklierprobleem. Voor multiproblematiek is het meedenkconsult niet bedoeld; 2. De patiënt is niet al in het ziekenhuis onder behandeling voor het betreffende probleem. In dat geval dient de huisarts contact te zoeken met de hoofdbehandelaar; 3. het meedenkconsult moet gaan over een niet-spoedvraag. Eind van het jaar wordt de pilot geëvalueerd. Bij gebleken succes bekijken we of we het meedenkconsult kunnen uitbreiden naar andere vakgroepen.”

“Zonder de optie van het meedenkconsult zou de huisarts vaak de patiënt hebben verwezen of ons hebben gebeld”

Zorg in eigen hand

De eerste resultaten stemmen in elk geval positief, zegt Jobse. “De pilot is pril, dus er zijn nog niet heel veel gegevens beschikbaar, maar we weten al dat de 15 internisten in de eerste twee maanden ruim 70 meedenkconsulten hebben gedaan. Bij ongeveer driekwart daarvan zeggen huisartsen dat ze zonder deze optie de patiënt hadden verwezen naar het ziekenhuis of ons hadden gebeld. In dat opzicht is dus winst geboekt. Huisartsen zeggen ook nu een medisch-specialistisch antwoord te kunnen ontvangen zonder veel moeite. Daardoor kunnen ze vaak de patiënt zelf verder helpen; ze houden de zorg meer in eigen hand.”

Hoe werkt het?

Hoe werkt het meedenkconsult? Jobse: “Tussen de systemen voor de elektronische patiëntdossiers – het HIS van de huisarts en het HiX van het ziekenhuis – zat al een derde systeem voor de gebruikelijke verwijzingen: ZorgDomein. Via dat systeem lopen nu ook de verwijzingen voor een meedenkconsult. Een verwijzing van de huisarts komt rechtstreeks terecht in het patiëntdossier in het ziekenhuissysteem. De afspraakcentrale van Adrz plant de verwijzing in voor het betreffende medisch specialisme; het staat dan automatisch in de agenda van de arts. Uiterlijk vijf dagen na de verwijzing ontvangt de huisarts een reactie.”

Afspraken met zorgverzekeraar

Wat adviseert Jobse andere zorginstellingen die een meedenkconsult willen opzetten? “Tegen ziekenhuizen zou ik zeggen: kijk vooraf goed naar de inrichting van je ict. Het is een toevoeging aan bestaande faciliteiten. Er is aandacht nodig om te voorkomen dat het tussen wal en schip terechtkomt. Richt je het consult in voor het hele ziekenhuis? Maak dan goede financiële afspraken met de zorgverzekeraar. Die wil Adrz ook maken als we besluiten het consult breder in te voeren. Verder is de communicatie richting huisartsen belangrijk. Maak duidelijk wáárvoor het meedenkconsult is bedoeld en wat de voorwaarden zijn.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”