Patiënt blijft vaker bij huisarts door meedenkconsult specialist

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
5 oktober 2022

De patiënt die geen eigen risico hoeft te betalen. De huisarts die zonder veel moeite het juiste beleid kan voeren. De medisch specialist die minder wordt gestoord voor consultatie. Dit zijn de eerste indrukken van het digitale meedenkconsult in Zeeland. Medio september zegt internist-hematoloog Pieter Jobse: “We draaien pas ruim twee maanden proef, maar de ervaringen zijn al goed.” 

Een patiënt heeft dusdanig hoge bloedwaarden dat de huisarts rekening houdt met ijzerstapeling. Tot voor kort zou de dokter voor verder onderzoek hebben verwezen naar een internist-hematoloog in Adrz. “Maar sinds de introductie van het meedenkconsult gaat het anders”, vertelt Pieter Jobse. “En daardoor kan ook het vervolg van de zorg anders zijn.”

“Als de patiënt in de eerste lijn kan blijven, wordt hij dicht bij huis geholpen en zijn de zorgkosten lager”

Internist-hematoloog Pieter Jobse

Voorbeeld

Onlangs bereikte hem de volgende vraag: “Nadat de huisarts digitaal de bloeduitslagen aan me had voorgelegd en had gevraagd om mijn mening, zag ik dat ze in de eerste lijn anders waren geïnterpreteerd. Ik kon in elk geval erfelijke hemochromatose uitsluiten. Mijn advies aan de huisarts: in principe hoef je hier nu niets mee te doen. Controleer de waarden wel regelmatig in de komende tijd. Blijven ze hoog, verwijs de patiënt dan alsnog.”

Lagere zorgkosten

Het meedenkconsult in Zeeland, officieel digitaal adviesconsult genaamd, sluit aan bij het beleid om de juiste zorg op de juiste plaats te verlenen. Als de patiënt in de eerste lijn kan blij

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel