DOQ

Dr. Akkerman: ‘Met “slim” pillenpotje geef je tbc-patiënt vertrouwen en regie terug’

Binnen de longgeneeskunde zijn alle ogen gericht op COVID-19, maar ook op het gebied van tuberculose staan de ontwikkelingen niet stil. Longarts dr. Onno Akkerman van het UMCG houdt zich bijvoorbeeld bezig met een ‘slim’ pillenpotje, om therapietrouw bij tbc te bevorderen. “Tbc is natuurlijk een besmettelijke infectieziekte, dus therapieontrouw is niet alleen voor de patiënt maar voor de gehele volksgezondheid een risico.” 

Dr. Onno Akkerman is als longarts verbonden aan Tuberculosecentrum Beatrixoord van het Groningse UMC, waar hij in 2015 promoveerde met een onderzoek naar de ernstige gevolgen van luchtwegdeformatie als gevolg van tuberculose. “Al tijdens mijn studie geneeskunde ging mijn belangstelling uit naar infectieziekten, en daarna naar tuberculose in het bijzonder. In 2003 werkte ik een jaar in Zambia, waar op dat moment de hiv-epidemie op z’n hoogtepunt was. Er overleden zoveel mensen aan tbc als gevolg van hiv. Toen al dacht ik: we weten hoe we tbc moeten behandelen, dit zou toch niet nodig hoeven zijn?”, vertelt hij. 

Longarts dr. Onno Akkerman

Therapietrouw 

Ook nu, werkzaam in een land met jaarlijks ‘slechts’ ongeveer 750 tbc-besmettingen, ziet Akkerman kansen om de zorg te verbeteren. “Therapietrouw speelt bij de behandeling van tuberculose een essentiële rol. Er overlijden nog altijd veel mensen aan tbc ten gevolge van falende medicamenteuze behandeling en resistentie, die het gevolg zijn van onder andere onjuiste omgang met de medicatie”, licht hij toe. “Tbc is natuurlijk een besmettelijke infectieziekte, dus therapieontrouw is niet alleen voor de patiënt maar voor de gehele volksgezondheid een risico.”  

Video Observed Therapy vormt een enorme belasting voor de zorgverlener. En patiënten ervaren het als een teken van wantrouwen” 

Wantrouwen 

Ondanks dat de Wereld Gezondheidsorganisatie in de jaren ‘90 het Directly Observed Therapy-principe heeft ingevoerd, lijken de behandelresultaten niet verder te stijgen. Bij Directly Observed Therapy neemt de patiënt zijn medicatie in onder supervisie van een zorgverlener, en bevorder je dus een hoge therapietrouw. “Tegenwoordig is het vaak Video Observed Therapy overigens”, zegt Akkerman, “maar evengoed vormt deze werkwijze een enorme belasting voor de zorgverlener. En belangrijker nog: patiënten ervaren het als een teken van wantrouwen én blijven zo afhankelijk van de zorgverlener, in plaats van dat ze zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun ziekte en de behandeling. Dat geeft veel meer een gevoel van eigenwaarde en controle. Daar moesten we dus hoognodig eens iets mee”, aldus Akkerman. 

“De app geeft de patiënt een seintje om zijn medicatie in te nemen. Opent de patiënt het potje en neemt hij de medicatie uit, dan krijgt de zorgverlener automatisch een seintje” 

Innovatie 

De ziekenhuisapotheker wees Akkerman op het Pill Connect System, waarbij een ‘slim’ pillenpotje is gekoppeld aan een app op de telefoon van de patiënt. Momenteel voert Akkerman met collega’s een verkennende pilotstudie uit naar het gebruik van deze innovatie onder twaalf patiënten. “De app geeft de patiënt op gezette tijden een seintje om zijn medicatie in te nemen. Opent de patiënt het potje en neemt hij de medicatie uit, dan krijgt de zorgverlener automatisch een seintje. Vergeet iemand het potje te openen, dan kan de zorgverlener daar direct op reageren”, vertelt Akkerman. “In de pilot onderzoeken we de mogelijkheden, effectiviteit en knelpunten van het Pill Connect System, en kunnen we zien of patiënten door de reminders uiteindelijk een zelflerend vermogen ontwikkelen.” 

“Het is een mooi voorbeeld van een innovatie waarmee je de patiënt vertrouwen en controle geeft” 

 Vertrouwen 

Tbc-behandelaars kunnen in een real-time dashboard namelijk het therapietrouw-patroon volgen. Zo houden zij op een efficiënte manier zicht op de behandelresultaten en krijgt de patiënt meer de regie. Akkerman: “Het is een mooi voorbeeld van een innovatie waarmee je de patiënt vertrouwen en controle geeft. Vertrouwen is enorm belangrijk in de relatie tussen zorgverlener en patiënt, van beide kanten. Dit slimme pillenpotje werkt die beide kanten op. Het is bij uitstek een manier om patient centered care te bieden.” Het doel is uiteindelijk om niet alleen de patiëntenzorg te verbeteren, maar ook om de verspreiding van tbc nog verder tegen te gaan en de zorgkosten omlaag te brengen. De pilot is een aanzet tot een grotere en langdurige studie naar het ‘slimme’ pillenpotje.  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”