DOQ

Dr. Akkerman: ‘Met “slim” pillenpotje geef je tbc-patiënt vertrouwen en regie terug’

Binnen de longgeneeskunde zijn alle ogen gericht op COVID-19, maar ook op het gebied van tuberculose staan de ontwikkelingen niet stil. Longarts dr. Onno Akkerman van het UMCG houdt zich bijvoorbeeld bezig met een ‘slim’ pillenpotje, om therapietrouw bij tbc te bevorderen. “Tbc is natuurlijk een besmettelijke infectieziekte, dus therapieontrouw is niet alleen voor de patiënt maar voor de gehele volksgezondheid een risico.” 

Dr. Onno Akkerman is als longarts verbonden aan Tuberculosecentrum Beatrixoord van het Groningse UMC, waar hij in 2015 promoveerde met een onderzoek naar de ernstige gevolgen van luchtwegdeformatie als gevolg van tuberculose. “Al tijdens mijn studie geneeskunde ging mijn belangstelling uit naar infectieziekten, en daarna naar tuberculose in het bijzonder. In 2003 werkte ik een jaar in Zambia, waar op dat moment de hiv-epidemie op z’n hoogtepunt was. Er overleden zoveel mensen aan tbc als gevolg van hiv. Toen al dacht ik: we weten hoe we tbc moeten behandelen, dit zou toch niet nodig hoeven zijn?”, vertelt hij. 

Longarts dr. Onno Akkerman

Therapietrouw 

Ook nu, werkzaam in een land met jaarlijks ‘slechts’ ongeveer 750 tbc-besmettingen, ziet Akkerman kansen om de zorg te verbeteren. “Therapietrouw speelt bij de behandeling van tuberculose een essentiële rol. Er overlijden nog altijd veel mensen aan tbc ten gevolge van falende medicamenteuze behandeling en resistentie, die het gevolg zijn van onder andere onjuiste omgang met de medicatie”, licht hij toe. “Tbc is natuurlijk een besmettelijke infectieziekte, dus therapieontrouw is niet alleen voor de patiënt maar voor de gehele volksgezondheid een risico.”  

Video Observed Therapy vormt een enorme belasting voor de zorgverlener. En patiënten ervaren het als een teken van wantrouwen” 

Wantrouwen 

Ondanks dat de Wereld Gezondheidsorganisatie in de jaren ‘90 het Directly Observed Therapy-principe heeft ingevoerd, lijken de behandelresultaten niet verder te stijgen. Bij Directly Observed Therapy neemt de patiënt zijn medicatie in onder supervisie van een zorgverlener, en bevorder je dus een hoge therapietrouw. “Tegenwoordig is het vaak Video Observed Therapy overigens”, zegt Akkerman, “maar evengoed vormt deze werkwijze een enorme belasting voor de zorgverlener. En belangrijker nog: patiënten ervaren het als een teken van wantrouwen én blijven zo afhankelijk van de zorgverlener, in plaats van dat ze zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun ziekte en de behandeling. Dat geeft veel meer een gevoel van eigenwaarde en controle. Daar moesten we dus hoognodig eens iets mee”, aldus Akkerman. 

“De app geeft de patiënt een seintje om zijn medicatie in te nemen. Opent de patiënt het potje en neemt hij de medicatie uit, dan krijgt de zorgverlener automatisch een seintje” 

Innovatie 

De ziekenhuisapotheker wees Akkerman op het Pill Connect System, waarbij een ‘slim’ pillenpotje is gekoppeld aan een app op de telefoon van de patiënt. Momenteel voert Akkerman met collega’s een verkennende pilotstudie uit naar het gebruik van deze innovatie onder twaalf patiënten. “De app geeft de patiënt op gezette tijden een seintje om zijn medicatie in te nemen. Opent de patiënt het potje en neemt hij de medicatie uit, dan krijgt de zorgverlener automatisch een seintje. Vergeet iemand het potje te openen, dan kan de zorgverlener daar direct op reageren”, vertelt Akkerman. “In de pilot onderzoeken we de mogelijkheden, effectiviteit en knelpunten van het Pill Connect System, en kunnen we zien of patiënten door de reminders uiteindelijk een zelflerend vermogen ontwikkelen.” 

“Het is een mooi voorbeeld van een innovatie waarmee je de patiënt vertrouwen en controle geeft” 

 Vertrouwen 

Tbc-behandelaars kunnen in een real-time dashboard namelijk het therapietrouw-patroon volgen. Zo houden zij op een efficiënte manier zicht op de behandelresultaten en krijgt de patiënt meer de regie. Akkerman: “Het is een mooi voorbeeld van een innovatie waarmee je de patiënt vertrouwen en controle geeft. Vertrouwen is enorm belangrijk in de relatie tussen zorgverlener en patiënt, van beide kanten. Dit slimme pillenpotje werkt die beide kanten op. Het is bij uitstek een manier om patient centered care te bieden.” Het doel is uiteindelijk om niet alleen de patiëntenzorg te verbeteren, maar ook om de verspreiding van tbc nog verder tegen te gaan en de zorgkosten omlaag te brengen. De pilot is een aanzet tot een grotere en langdurige studie naar het ‘slimme’ pillenpotje.  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx