Dr. Appelman: ‘Huisarts, begin niet ongeschoold aan een medische duikkeuring’

mm
Daphne Doemges-Engelen
Redactioneel,
26 augustus 2020

Er ging een (onderwater)wereld open voor dr. Franka Appelman toen ze het recreatieve duiken ontdekte. Helemáál toen ze erachter kwam dat ze na het volgen van een basiscursus duikgeneeskunde tevens duikerarts kon wordenHuisartsen die geen duikerarts zijn, raadt ze ten stelligste af om een medische duikkeuring te verzorgen. In de geneeskundeopleiding is geen aandacht voor duikgeneeskunde, dus waag je hier ook niet aan en verwijs de patiënt naar een duikerarts. Je hebt echt specifieke kennis nodig.” 

“Ik werk inmiddels vijf jaar als specialist ouderengeneeskunde en duik sinds drie jaar, puur als hobby. Toen ik voor een duikkeuring naar een duikerarts moest, ging er een lampje branden: hier kan ik vakmatig wat mee!”, vertelt dr. Franka Appelman. Ze volgde de opleiding duikgeneeskunde en is nu internationaal geregistreerd als ‘Medical Examiner of Divers’.  

dr. Franka Appelman

Ze voert haar werk als duikerarts uit naast haar taken als specialist ouderengeneeskunde. “Elke arts kan duikerarts worden, als je maar BIG-geregistreerd bent. Het is een lucratieve nascholing van ongeveer twee weken die je

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel