Dr. Bekker: ‘Heruitgifte ongebruikte oncolytica kan jaarlijks miljoenen besparen’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
19 februari 2021

Volgens onderzoeker dr. Charlotte Bekker kunnen door een zuiniger beleid jaarlijks miljoenen euro’s aan dure oncologische medicatie worden bespaard, die anders worden weggegooid. Bekker onderzoekt de mogelijkheden van heruitgifte en het voor een kortere periode meegeven van oncolytica. Wet- en regelgeving vormen hierbij nog een struikelblok. Bekker wil het nut van antiverspillingsmaatregelen laten doordringen bij de politiek. VWS reageerde er alvast positief op. “Het ministerie noemde het onderzoek zelfs in een Kamerbrief met best practices bij het tegengaan van verspilling.”

“Een hele eer en een mooie waardering voor mijn werk”, noemt onderzoeker dr. Charlotte Bekker de Hermesdorfprijs Talentprijs 2020 die ze begin dit jaar ontving voor haar onderzoek naar het tegengaan van medicijnverspilling. Volgens Bekker, werkzaam in het Radboudumc Nijmegen, kunnen door opnieuw verstrekken van ongebruikte oncolytica en voorkomen van onnodige uitgifte van deze middelen jaarlijks miljoenen euro’s worden bespaard.

Onderzoeker dr. Charlotte Bekker

Buiten de kaders

“Ik wist dat ik genomineerd was”, zegt ze, “maar de uiteindelijke toekenning kwam toch als een leuke verrassing.” De Hermersdorfprijs* gaat elke jaar naar één of meer senior onderzoekers van de Radboud Universiteit of het Radboudumc. De Hermesdorf Talentprijs gaat naar een wetenschapper die nog aan het begin van een carrière verkeert. De jury toont hiermee haar waardering dat Bekker in haar onderzoek naar medicijnverspilling van de gebaande wegen wijkt. Want haar initiatieven om geneesmiddelverspilling tegen te gaan, passen niet altijd prec

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel