Dr. Bevers: ‘De openheid van deze patiënt heeft mijn aanpak fundamenteel veranderd’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
29 juli 2020

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. “Weet u wat ik zo vervelend vind, dokter? Dat u mij zo’n dom varken vindt.” Na deze uitspraak van een patiënt was Karen Bevers even perplex. De woorden zetten de reumatoloog uit de Sint Maartenskliniek ook aan het denken. “Ik heb ervan geleerd hoe belangrijk non-verbale communicatie is. Ik had de patiënt vanzelfsprekend nooit mondeling beledigd, maar blijkbaar straalde ik onbewust wél uit dat ik niet positief over haar dacht. Het vervolggesprek was in elk geval het meest constructieve dat we tot dan toe hadden gehad. Deze openheid heeft mijn aanpak als reumatoloog fundamenteel veranderd. 

“Reumatologie is voor een flink gedeelte een praat-vak”, vertelt reumatoloog dr. Karen Bevers. “Natuurlijk, we helpen patiënten door met medicatie hun ziekte te onderdrukken en zo de kwaliteit van leven te verbeteren. Maar naast dit ‘harde me

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel