DOQ

Dr. Bloemen: ‘Denk aan een linea arcuata-breuk als mogelijke diagnose bij onbegrepen buikklachten’

“Wat een bijzondere diagnose. Zou het probleem van deze patiënt misschien voorkomen bij nog meer mensen?” Die gedachte van Arthur Bloemen, tijdens zijn chirurgische specialisatie in VieCuri Medisch Centrum, leidde uiteindelijk tot een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift, een hoofdstuk in zijn proefschrift en een presentatie tijdens een internationale buikwandconferentie. Een verhaal over de linea arcuata-breuk.

“Gedurende mijn specialisatie tot chirurg was ik in 2018 werkzaam in VieCuri”, vertelt chirurg dr. Arthur Bloemen. “Op een ochtend bekeek ik de CT-scan van een patiënt die de vorige avond was binnengebracht op de SEH. Hij had onbegrepen buikklachten en een gevoel van misselijkheid gehad.” Snel was een CT-scan gemaakt, maar daarop waren in eerste instantie geen afwijkingen te zien in de buik. “Omdat de situatie niet heel acuut was geweest, hadden de collega’s op de SEH besloten de man ter observatie te laten opnemen.”

Chirurg dr. Arthur Bloemen

Zeldzame afwijking

“Ik ben geïnteresseerd in de buikwand”, zegt Bloemen. “In december 2020 ben ik ook gepromoveerd op een onderzoek naar mogelijkheden om de mensen met een buikwandbreuk een betere behandeling te bieden. Vanuit die belangstelling keek ik nog eens goed naar de CT-scan van de patiënt. Ik meende iets bijzonders te zien, een zeldzame afwijking. De radioloog die ik raadpleegde, bevestigde mijn indruk.”

“In de bekleding van de buikwand was bij deze patiënt de darm terechtkomen en gedraaid geraakt: de oorzaak van de pijnklac

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
🧦 Onder de aanmeldingen tot 6 mei 2024 verloten wij 20 paar Medsocks.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »