Dr. Bloemen: ‘Denk aan een linea arcuata-breuk als mogelijke diagnose bij onbegrepen buikklachten’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
31 maart 2021

“Wat een bijzondere diagnose. Zou het probleem van deze patiënt misschien voorkomen bij nog meer mensen?” Die gedachte van Arthur Bloemen, tijdens zijn chirurgische specialisatie in VieCuri Medisch Centrum, leidde uiteindelijk tot een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift, een hoofdstuk in zijn proefschrift en een presentatie tijdens een internationale buikwandconferentie. Een verhaal over de linea arcuata-breuk.

“Gedurende mijn specialisatie tot chirurg was ik in 2018 werkzaam in VieCuri”, vertelt chirurg dr. Arthur Bloemen. “Op een ochtend bekeek ik de CT-scan van een patiënt die de vorige avond was binnengebracht op de SEH. Hij had onbegrepen buikklachten en een gevoel van misselijkheid gehad.” Snel was een CT-scan gemaakt, maar daarop waren in eerste instantie geen afwijkingen te zien in de buik. “Omdat de situatie niet heel acuut was geweest, hadden de collega’s op de SEH besloten de man ter observatie te laten opnemen.”

Chirurg dr. Arthur Bloemen

Zeldzame afwijking

“Ik ben geïnteresseerd in de buikwand”, zegt Bloemen. “In december 2020 ben ik ook gepromoveerd op een onderzoek naar mogelijkheden om de mensen met een buikwandbreuk een betere behandeling te bieden. Vanuit die belangstelling keek ik nog eens goed naar de CT-scan van de patiënt. Ik meende iets bijzonders te zien, een zeldzame afwijking. De radioloog die ik raadpleegde, bevestigde mijn indruk.”

“In de bekleding van de buikwand was bij deze patiënt de darm terechtkomen en gedraaid geraakt: de oorzaak van de pijnklachten”

Intern
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel